Élet-Stílus

iPhone 3G teszt – tízből nyolcas

Kipróbáltuk, megnyomkodtuk az iPhone 3G-t, ami jelen pillanatban hiánycikk az egész világon. Copy-paste még mindig nincs, a GPS sem az igazi, de az iPhone 3G-nek nincs párja.

Ez a készülék sem egy boltból, hanem az eBayről származik, ahol a bolti 500 eurós ár helyett ennek másfélszeresét is elkérik a telefonért. Lassan megjelenik a hivatalos magyar verzió a T-Mobile boltokban, szeptember környékét rebesgetik, talán érdemes addig várni, hátha lesz nálunk is független készülék. Bár ennek árát a mostani fekete piaci árhoz saccoljuk, 160-180 ezer forint környékére.

Maga a 3G és a sima iPhone nem különbözik nagyban, kicsit ducibb az újabbik, műanyag a háta, de fogásra szinte teljesen egyezik a korábbival. A kijelző is maradt nagyon hasonló, nincs első blikkre észrevehető különbség.

Testvérek az látszik (pdamania.hu)

Testvérek az látszik (pdamania.hu)

Persze elsőnek a Google Mapsra kattintottam, hogy az új GPS vevő tudását próbáljam ki. A boltban néhány méterre az ajtótól még nem fogtunk műholdjelet, a bolt előtt viszont már igen, ahol szépen rázoomolt magától az iPhone az aktuális tartózkodásik helyünkre. Pár méterre a sarkon túl viszont megint elvesztünk. Valószínűleg az ott tanyázó iroda és bárház rengeteg volt a ludas.

Ha megvan a jel, akkor egy pulzáló képponttal látjuk azt a térképen. Ezzel be is kell érnünk, ennél többet sajnos nem is tud az iPhone. A Google Maps útvonalat tervez, de nem navigál, a 2.1-es szoftver állítólag ezt a hiányosságot is kiküszöböli majd. Nagyobb baj, hogy a meglévő helymeghatározós móka is csak ímmel-ámmal működik, amire egy rögtönzött autós teszt alatt jöttünk rá.

GPS?

GPS?

Egy ideig ugyan folyamatosan mozgott a pont, mint a mozifilmekben, majd visszább vett a hatékonyságból. Darabossá vált a vétel, néhol egy egész utcahosszt megtéve ugrott csak a helyére a pontocska, és mutatta a helyes koordinátákat. Ennél is vészesebb, hogy egy idő után kivándorolt a pont az aktuális térképrészletről, de nekünk továbbra is azt kellett bámulnunk. Manuálisan húzhattuk csak a pont után a térképet.

Engem kevésbé zavarna, de azért elég ciki, hogy a geotagging is rosszul működik, mert elrontja az egyik előjelet a koordinátákban, így a készített fényképek helyszínéül valami oltári messze lévő helyet határoz meg az “okos” masina. Jó dolog a GPS, de mire?

Már a telefon nevéből is jól látszik, hogy a legnagyobb újítás a 3G chip az új iPhoneban. Ez a rögtönzött próba alapján jól működik, szinte hasít rajta a net, ez persze jócskán hálózatfüggő. Ki- és bezoomolni két ujjunk közelítésével és távolításával tudunk, az is gyorsan megszokja, aki még soha nem látott ilyet korábban. Ezután villámgyorsan és hatékonyan navigálhatunk a weboldalakon.

A billentyűzet kezelése ennél nagyobb falat, a normál gombokhoz szokott ujjaknak. Könnyű félre ütni a képernyőre vetített gombokat, és gyaloglás közben, ne adj, Isten autóban jócskán megszenvednénk vele.

Böngészés közben hasznos volna a sokat hiányolt copy-paste (másolás-beillesztés) funkció, ami továbbra is csak egy óhaj, az új iPone 3G sem tudja. Ennek hiányát állítólag az Apple is érzi, és dolgoznak a nem is olyan egyszerű megoldáson, amit talán a 2.1-ben már élvezhetünk.

Nemcsak a 3G, de az új 2.0-ás szoftverrel az iPod Touch és a korábbi iPhone is tudja a már közel ezres nagyságrendű Apple alkalmazásokat futtatni, amit a megnyitott fejlesztői környezet tesz lehetővé.

Az alkalmazások közül kedvencünk a HoldEm pókerjáték, ami egy olyan filmszerű animációkkal tarkított kártyajáték, ami minden várakozásunkat felülmúlta. A program annyira jó, hogy akár egy asztalnál körben ülve is lehet vele játszani, anélkül, hogy a keveréssel meg a zsetonokkal kellene babrálni.

All in?!

All in?!

Legalább ennyire látványos a wifin keresztül működő Remote alkalmazás, amivel a közelben működő Macen piszkáltuk távolról az iTunest. Az iPhone kijelzőjén keresztül kiválaszthatjuk a kívánt videót vagy zenét, és akár az ágyból fekve is elindíthatjuk a lejátszást.

Az iPhone 3G legjobb tulajdonsága, hogy jelenlegi hibáit egy szoftverfrissítéssel is meg lehet majd oldani a jövőben, amin már biztosra vesszük, hogy dolgoznak az Apple-nél. Addig is tud örömet okozni a felhasználóknak a telefon, használjuk azt átlagos, vagy üzleti célokra.

A levelezés a korábbi iPhone-tól eltérően már kiválóan működik a 3G-n, és gond nélkül megnyitottuk vele a kisebb méretű PowerPoint fájlokat is, igaz egy 14 Mbyte-ossal már nem képes megbirkózni.

Két dolgot nem szabad várni a 3G-től: fényképezőgépnek és navigációs kütyünek sem jó. A többit viszont az átlagosnál szebben és legalább olyan gyorsan megoldja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik