Élet-Stílus

Kolonics: “a testem már jelez”

Kolonics György, a kedden elhunyt kétszeres olimpiai bajnok a július 9-i sportkórházi vizsgálat előtt a keret orvosának már szólt arról, hogy korábban volt kisebb szédülése. A 36 éves kenukirály az Echo TV-nek adott utolsó interjújában elmondta, hogy a teste már nem bírja úgy a terhelést, mint korábban, „lassan elég lesz".

Kolonics György néhány nappal a halála előtt, július 9-én a Sportkórházban járt vér-, vizelet- és EKG-vizsgálaton. Berkes István, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) orvosi bizottságának vezetője, a Sportkórház főigazgatója a Nap-keltében megerősítette, hogy a szűrővizsgálatok nem mutattak eltérést. Ekkor jelezte az orvosoknak a 36 éves sportoló, hogy korábban volt kisebb szédülése.

Az utolsó vele készült, az Echo TV-nek adott interjúban erről nem beszélt a Kolonics, azt viszont megemlítette az ötödik olimpiájára készülő sportoló, hogy a teste már egyre kevésbé bírja a megterhelést. Sokkal több munkával, sokkal okosabb felkészüléssel és több pihenéssel tud eljutni ugyanarra a szintre mint korábban.

“Lassan elég lesz”

“Szerencsére ezt a szintet tudom tartani körülbelül két, vagy három hétig, mondjuk kétszer egy évben. Régen tudtam hozni folyamatosan” – nyilatkozta Kolonics, aki Kozmannal párban 1000 illetve 500 méteren is kiharcolta az olimpián való szereplés jogát.

Galéria

Galéria

“Fizikailag régen is kimerültem, csak hamarabb töltődtem újra. Sokkal nehezebb lelkileg feldolgozni, hogy tudom, sokkal rögösebb az út az általam remélt szintig. Ez jobban megvisel, de hozzá kell tennem, azért a testem is jelez, hogy lassan elég lesz” – mondta a 15-szörös világbajnok. Ennek ellenére nem gondolkodott a visszavonuláson Kolonics, az interjúban elmondta, hogy jövőre is szeretett volna versenyezni.

Rendszeresen vizsgálták

Magyarországon rendelet írja elő, hogy a tizennyolc éven felüli versenysportolóknak évente egyszer, míg a tizennyolc év alattiaknak kétszer kell részt venniük szűrővizsgálaton.
Kolonicsnak nagy terheléses vizsgálata 2006-ban volt, majd 2007 elején egy másik intézetben is kivizsgáltatta magát – nyilatkozta a Nap-Keltében Berkes doktor.

A Sportkórház főorvosa elmondta, hogy évente 5-8 hirtelen szívleállás fordul elő a sportolók között.

A 36 esztendős Kolonics György kedden, edzés közben rosszul lett, elveszítette eszméletét, párostársa, Kozmann György és trénere Ludasi Róbert szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel igyekeztek életben tartani, de nem jártak sikerrel, ahogy a kiérkezett mentők sem. Halálát az első diagnózis szerint hirtelen szívleállás okozta. A csütörtöki boncolás eredményét nyilvánosságra hozzák.

defibrillátort mindenhova

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter Kolonics György olimpiai bajnok kenus keddi tragikus halálát követően utasította a sportszakállamtitkárságot, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézetet bevonásával soron kívül mérje fel azokat az edzőhelyeket, olimpiai műhelyeket, ahol életmentő készülék kihelyezése indokolt lehet. A minisztérium közleményben jelezte: Gyenesei István “a szövetségekkel és sportműhelyekkel szorosan együttműködve meg fogja találni a szükséges forrást ahhoz, hogy minden olyan igény, amely az élsportolók életét védi váratlan helyzetekben is, a kor legmagasabb technikai színvonalán kerülhessen kielégítésre.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik