Élet-Stílus

Osztrák csodafegyver az Eb-n

Ugyan azt nem lehet mondani, hogy a június 7-én kezdődő EB legfőbb esélyese Ausztria válogatottja lenne, egy csodafegyvert mégis megpróbálnak bevetni a sógorok: játékosaik egy magashegyi levegőt szimuláló kamionban fogják kipihenni mérkőzéseik fáradalmait, amely állítólag sokkal hatékonyabb bármilyen más pihenésnél.


Ha a magyarokat kérdezik, minden bizonnyal rossz emlékeink lennének a futball és a magashegyi levegő emlegetése kapcsán. Bár az 1986-os mexikói világbajnokság kudarcának okait sokmindennel magyarázták már, a legenda szerint a tésztafogyasztás mellett a magashegyi levegő sem tett különösebben jót játékosainknak. Osztrák sógoraink viszont azt vallják, hogy a ritkább levegő nemhogy hátráltatná őket, hanem kifejezetten segíteni fogja játékosaikat.

2700 méter magasan a kamionban

Kétségkívül igaz, hogy a magashegyi edzőtáborok jótékony hatását a legtöbb profi futballcsapat kihasználja: minden edző híve annak, hogy a csapat erőnlétét és állóképességét a játékosok számára megterhelőbb körülmények között javítsák. Arról azonban eddig nem sokat lehetett hallani, hogy nemcsak a terhelési, hanem a pihenési fázis során is sokkal hatékonyabb a magashegyi levegő.

Az igaz ugyan, hogy tudományos jellegű vizsgálatokat eddig nem végeztek e kérdéskörben, viszont a játékosok java része esküszik a módszerre. A kölni székhelyű Höhenbalance AG vezetője, Herbert Kernreuter a Der Spiegel című lapnak nyilatkozva elmondta, meg van győződve arról, hogy termékük minden sportoló számára komoly előnyt jelenthet: „Egy egykori Forma-1-es kamiont alakítottunk át, amelyben 2300 és 2700 méter közötti viszonyokat teremtettünk”.

Forrás. Spiegel Online

Forrás. Spiegel Online

A cégvezető azonban sietett hozzátenni azt is, hogy a 60 négyzetméteres kamionbelsőben sem a légnyomás, sem pedig a hőmérsékleti viszonyok nem változnak meg, magyarán úgy kaphat hegyi levegőt a játékos, hogy közben mégis 1000 méter alatt érzi magát.

Az egyetlen dolog, amit tesznek a kamionbelsőben: kiszivattyúzzák az oxigént belőle, mégpedig oly módon, hogy a normális 20,9 százalék helyett mindössze 14,9 százalék tesz ki az oxigén. Erre úgy reagál a testünk, hogy hevesebben lélegzünk illetve a szívünk is keményebben dolgozik. Mivel vörös vértesteket is nagyobb számban állítunk ilyenkor elő, ennek köszönhetően az oxigénszállító-kapacitás is növekszik.

Átgyúrják őket

Ez utóbbi viszont nemcsak a megnövekedett terheléskor válik a sportolók javára, mivel az anyagcsere is felgyorsul mindezeknek köszönhetően. Sőt fizikoterapeuták azt is megfigyelték, hogy az izmokat is könnyebb átdolgozni magashegyi körülmények között. Kernreuter arról is beszámolt, hogy a megkérdezett masszőrök egyöntetűen arra a megállapításra jutottak: 20 perc elteltével az izomzat olyan rétegeit is át tudták gyúrni, amelyre ugyanennyi idő elteltével normális körülmények között nem lettek volna képesek.

Szintén a Der Spiegel számol be arról, hogy a nemzeti válogatottak orvosai egyre többször alkalmaznak homeopátiás szereket is, ha arról van szó, hogy a játékosokat csúcsformába kell hozni, vagy éppen regenerálni kell őket. A német csapat orvosai például egy olyan jóga-tanárt is bevetnek, aki korábban Stingnek és Madonnának próbálta megtanítani a relaxációs technikát. Az ügy azért keltett feltűnést Németországban, mert ott a jógát alapvetően az idősebb hölgyek időtöltésének tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik