Élet-Stílus

Megkínzott állatok Draskovics előtt

Az állatkínzással kapcsolatos szakszerűbb és szigorúbb rendőri fellépést sürget két állatvédő szervezet Draskovics Tibornak írt levelében, amelyet több mint 32 ezer aláírással küldtek meg az IRM vezetőjének. A civilek felajánlják segítségüket a rendőrök kiképzésében.

Az állatkínzásos esetek döntő többségében a bejelentéseket érdemben nem vizsgálják, a bejelentésről jegyzőkönyvet nem vesznek fel, a helyszínre nem mennek ki. Amennyiben mégis, akkor a Btk. vonatkozó rendelkezését és annak valódi jelentését a rendőrök nem ismerik – fogalmaz a Lelenc Kutyamentő Egyesület és a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesület.

Több esetben küldték el a bejelentőt azzal, hogy az állat életben maradt, vagyis nem történt bűncselekmény: a büntethetőséghez azonban nem szükséges, hogy az elkövető az állat életét ténylegesen kioltsa, vagy maradandó egészségkárosodást okozzon, elég csupán, ha a cselekmény erre alkalmas legyen. A nyomozás során bizonyítékokat nem a rendőrség, hanem az állatvédők gyűjtenek, állva olyan költségeket is, mint például a boncolás. A megkezdett eljárást bűncselekmény hiányában gyakran megszüntetik – írják az igazságügyi és rendészeti miniszternek.

Forrás: Lelenc.hu

Forrás: Lelenc.hu

A két szervezet kezdeményezi, hogy a rendőröket – különösen az utcán szolgálatot teljesítők – részesüljenek külön oktatásban az állatkínzásos esetek jogi szabályozásáról. Ehhez felajánlják tapasztalataikat, és gyakorlati segítséget nyújtanának az oktatási tematika kidolgozásában, és az oktatás lebonyolításában. A legfontosabb témák, amit az állatvédők szerint a rendőröknek ismerniük kellene: Mi minősül állatkínzásnak? Mit tegyen a rendőr, ha állatkínzást észlel? Mikor köteles lefoglalni az állatot? Hová viheti a rendőr a lefoglalt állatot?

A levelet 34 289 magánszemély írta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik