Élet-Stílus

Soproni Liga: kizárás, edzőváltások, költözések

Pénteken ismét gurul a labda az élvonalbeli magyar labdarúgó bajnokságban. A hosszú téli szünet alatt is „zajlottak” az események, a legnagyobb visszhangja a Sopron kizárásának volt. Zombori Sándor televíziós szakkommentátorral beszélgettünk az esélyekről, a téli botrányokról, és az átigazolásokról.

November végén az őszi szezon 16 csapattal ért véget, tavaszra viszont megfogyatkozott a mezőny. Az FC Sopront licencét a Magyar Labdarúgó szövetség (MLSZ) a fennálló tartozások miatt megvonta, így tavasszal már csak tizenöten folytatják. A soproniak ellenfele minden fordulóban szabadnapos és három pontot kap 3-0-ás gólkülönbséggel.

Az egykori válogatott labdarúgó, Zombori Sándor szerint érdekes az MLSZ hozzáállása, hiszen a problémák már korábban is jelentkeztek a klubnál, de akkor még átsiklottak ezek felett. Sopronban így is lesz élvonalbeli futball, hiszen a világítás hiánya miatt a REAC a hazai meccsein egész tavasszal itt fogadja az ellenfeleit.

A sporttelevízió szakkommentátora azt sem érti, hogy a REAC-nek miért kell költöznie. Tavaly sem volt világítás, akárcsak Tatabányán, de akkor az még a jelek szerint senkit nem zavart. Az MTK pontlevonási ügyében is nehezen követhető az MLSZ ténykedése.

A két éllovas között négy pont a különbség (MTI)

A két éllovas között négy pont a különbség (MTI)

A fővárosi csapattól a fegyelmi bizottság azért vont le hat pontot első fokon, mert Németh Krisztián és Simon András Liverpoolba szerződésekor nem rögzítették, melyik fél fizeti be a Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ) az ilyenkor szokásos összeget, amely az átigazolási díj négy plusz egy százaléka.

Az egyesület természetesen fellebbezett a döntés ellen, amiről most kedden volt hivatott dönteni a szövetség. A fellebbviteli bizottság további dokumentumok átvizsgálását tartotta szükségesnek, ezért legközelebbi, március 3-i ülésén határoz majd az ügyben. Zombori szerint ismét „érdekes” döntés született, hiszen vagy szerepel ez a kitétel a szerződésben vagy nem. A szövetség ráadásul kiadta a két játékos engedélyét, akkor azonban még senki nem jelezte ennek a hiányát.

Dzsudzsák kinőtte a magyar bajnokságot (MTI)

Dzsudzsák kinőtte a magyar bajnokságot (MTI)

Na de beszéljünk egy kicsit magáról a játékról. A tabellán jelenleg – ki tudja meddig – négypontos előnnyel vezeti az MTK együttese, a Honvéd előtt, az utolsó dobogós helyen a félidőben a Debrecen áll. Zombori szerint is ez a három csapat valamelyike ünnepelhet a szezon végén, de a szakkommentátor úgy gondolja, hogy az Újpesttel is számolni kell.

A lilák csapata a téli szezonban teljesen átalakult, egyelőre kérdéses, hogy mire lesz képes az Urbányi István által irányított együttes. Figyelmeztető jel lehet a fiatal tréner számára, hogy a héten a csapata sima vereséget szenvedett a Ligakupában az MTK-tól.

A címvédő debreceniek a télen eladták a PSV Eindhovennek a magyar bajnokságot kinövő Dzsudzsák Balázst. Zombori úgy gondolja, hogy a ballábas középpályás kiválása nem fogja jelentős mértékben befolyásolni a Loki teljesítményét. Kérdés persze, hogy az őszi szezon végén a kispadra leültetett Herczeg András miképpen tudja összerakni a pénteki rajtra a csapatot. Ideje persze volt bőven, hiszen közel három hónapig szünetelt a Soproni Liga.

A címvédő mellett Tatabányán és Siófokon is edzőváltás volt a bajnoki szünetben: a balatonpartiaknál a magyar focirajongók által jól ismert olasz Aldo Dolcetti irányítja a szakmai munkát, Tatabányán pedig az ecuadori Octavio Zambrano kapott megbízást.

Soproni Liga, az első tavasz forduló programja
Péntek:
DVSC-TEVA – DVTK-Borsodi 19 ó

Szombat:
Győri ETO-Nyíregyháza 14
Újpest FC-BFC Siófok 15
Paksi FC-ZTE FC 16 (Pécs)
FC Tatabánya-Vasas 16 (valószínűleg Szőnyi út)
Budapest Honvéd-REAC 16

Hétfő:
Fehérvár FC-MTK Budapest 18
Szabadnapos: Gabona Trans Kaposvár

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik