Élet-Stílus

Artisjus-díjat kapott a Mahler Ünnep

Artisjus díjjal ismertél el a Magyar Állami Operaházban bemutatott Vajda János-opera, a Karnyóné vezető művészeit, valamint a Mahler Ünnepet.

Hatalmas fegyvertény” és a kortárs magyar zeneszerzők iránti jó gesztust mutat, hogy az Artisjus kollektív díjjal ismeri el a Magyar Állami Operaházban bemutatott Vajda János-opera, a Karnyóné vezető művészeit – mondta Selmeczi Görgy zenei vezető. Fischer Iván, aki a Mahler Ünnep művészeti vezetőjeként kap Pro Artibus Artisjus Bartók-érmet, szintén az új művek ösztönzésének fontosságát emelte ki.

A két művész annak kapcsán nyilatkozott, hogy az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Egyesület zenei alapítványának kuratóriuma szombaton délután adja át idei előadóművészi jutalmait, amellyel a komoly- és könnyűzenei előadók munkáját ismerik el minden év decemberében.


Bezárták a zeneszerzőket

Selmeczi György, a Karnyóné című operaelőadás zenei vezetője az úgy fogalmazott: az új magyar zene itthon pillanatnyilag a második nyilvánosságba szorult, a nemzetközileg is elismert Ligeti-Kurtág-Eötvös hármasság árnyékába. A magyarországi zeneszerzőket egy fal veszi körül, amelyet Vajda munkássága áttörni látszik ezzel a díjjal is – vélekedett a zenei vezető.

Kiemelte: ellentétben a kortárs drámairodalommal, itt igenis vannak az íróasztalfiókokban rekedt, “elfekvő” művek és sok alkotónak reménye sincs arra, hogy az első nyilvánosságba kerüljön.


A kortárs zenész színházak Kolozsváron élnek

A kortárs zenés színház ügye áttevődött Kolozsvárra – jegyezte meg Selmeczi György, aki ott is zenei vezetőként dolgozik. Mint mondta, nincs a Kárpát-medencében másik olyan színház, amelynek repertoárján évente hat-nyolc kortárs magyar mű szerepelne. Kolozsváron folyamatosan játsszák például Vajda János másik két operáját, a Mario és a varázslót, valamint a Leonce és Lénát, Csemiczky Miklós Brémai muzsikusok című művét, Fekete Gyula Római lázát, Orbán György Pikkó hercegét, és saját művei közül a Szirént – sorolta Selmeczi György, megjegyezve, hogy Orbán György munkái külföldön rekordszámú előadást értek meg.

Fischer Iván a Mahler Ünnephez kapcsolódó kimagasló művészi tevékenységéért odaítélt elismerés kapcsán az MTI-nek elmondta: a Mahler Ünnep alapkoncepciója az, hogy mindig új kompozíciókat rendeljenek, amelyeket Mahler alkotásai mellet mutatnak be.

Fischer Iván kiemelte: előadóként kötelességének érzi ösztönözni a friss művek létrejöttét. Ugyanakkor ezt nem valamiféle kötelező feladatnak tekinti, hanem rendkívül vonzó és érdekes lehetőségnek is. “Imádok együtt dolgozni a zeneszerzőkkel, az új művek első előadásának izgalma a mi legnagyobb ünnepeink közé tartozik” – hangsúlyozta a Kossuth-díjas karmester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik