Élet-Stílus

Kalapács alá kerül Hitler földgömbje

Napokkal azután, hogy véget ért a második világháború, egy amerikai katona belépett Adolf Hitler „Sasfészkébe", a Berghofba, amelyet csaknem teljesen leromboltak a szövetséges légitámadások. Hitler meghalt berlini bunkerében, az amerikai katonák pedig már teljesen kifosztották a „Sasfészket", még a bútorok bőrhuzatát is lefejtették. Az egyetlen érték, amely ott maradt, Hitler földgömbje volt.

John Barsamian – mert ő volt az a katona, aki egyedül lépett az épület romjai közé, magával vitte, most pedig árverésre bocsátja a földgömböt az összes hivatalos katonai papírral együtt, amely lehetővé tette, hogy elvihesse azt az Egyesült Államokba. Külön igazolvány bizonyítja, hogy „Német glóbusz, Hitler Sasfészkéből”. Minden kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy Barsamian hadi zsákmánya a náci diktátor tulajdonát képezte.

Greg Martin, a földgömböt elárverező aukciós ház tulajdonosa elmondta, hogy minden bizonnyal ez a legalaposabb igazolás, amellyel az utóbbi időkben találkoztak. Fényképeknek is birtokában vannak, amelyeken látható az amerikai katona, amint ott áll a romok közt, kezében – akárcsak egy pólyással – a földgömbbel.

Barsamian 1945 májusában találta meg a földgömböt a bajorországi Obersalzbergben, és néhány más tárggyal – többek közt egy revolverrel és egy tőrrel – együtt hazavitte Amerikába. Több mint hatvan éven át őrizte otthonában, a kaliforniai Oaklandben. Nem állította feltűnő helyre és történetét csak akkor mesélte el, ha a barátok rákérdeztek. Nem keltene különösebb feltűnést egy elemi iskola tantermében sem.


Kalapács alá kerül Hitler földgömbje 1

Háborús trófea kerül kalapács alá


Most azonban Barsamian kész megválni a földgömbtől. November 13-án tartják az árverést San Franciscóban, és arra számítanak, hogy akár 15 vagy 20 ezer dollárért is elkelhet. Kalapács alá kerülnek még az árverésen Hitler által aláírt ritka okmányok is, és egy doboz szivar, amely Hermann Göring tulajdonát képezte.

A Berghof 1927 óta képezte Hitler tulajdonát. Ott találkozott rendszeresen olyan náci pártvezetőkkel, mint Goebbels, Göring és Speer. A háború előtti években ott fogadott magas rangú külföldi látogatókat is, például 1938-ban Neville Chamberlain brit miniszterelnököt.

Miközben egész Európában tombolt a háború, és emberek milliói haltak meg, Hitler a Berghofban élvezte rendszeresen a természet szépségeit. 1945. április 25-én azonban brit bombázók lerombolták a Berghofot, öt napra rá Hitler öngyilkos lett berlini bunkerében, május 4-én pedig amerikai csapatok szállták meg Obersalzberget, és felrobbantották a Berghof maradványait, valamint más náci vezetők villáit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik