Élet-Stílus

Kitörhet a totális cyberháború

Egyre több internetes atrocitásról számol be az amerikai, angol, francia és német sajtó. A probléma közös gyökere a Kínai Nagy Tűzfal mögött rejtezik, bár ezt az ország illetékesei folyamatosan cáfolják.

Az elmúlt hetekben a legfejlettebb országok gazdasági és kormányzati szerveinek szintjéről érkeztek riasztó jelentések az egyre növekvő kínai hackertámadásokkal kapcsolatban. Az eseteket vizsgáló biztonsági szakemberek szerint a támadások mögött megfontolt és gondosan kidolgozott terv rejtőzik. A betöréseket regisztráló naplófájlok egyértelműen behatárolhatóvá teszik az elkövetők kilétét.

A német kancellár kínai látogatása során fel is vetette tárgyalópartnereinek, hogy országa elvárná az ázsiai nagyhatalomtól, hogy ellenőrizze jobban a Kínában tevékenykedő hackerek működését. A szellemi tulajdon védelmét is szolgáló felvetés azt is szorgalmazta, hogy a gyorsan fejlődő ipar tartsa tiszteletben a szellemi tulajdon értékét. A politikai fenyegetőzésen túl persze sokat nem tehetnek a politikusok, hiszen Kína fontos kereskedelmi partnere a leggazdagabb országoknak is.

Az egyre szaporodó támadásokra a számítógépes kalózkodással meggyanúsított Kína azzal reagált, hogy bejelentette: maga is áldozata az ilyen támadásoknak, és nemzetközi együttműködést ajánlott fel a védekezés érdekében.

“A számítógépes kalózkodás globális probléma, és Kína is gyakran célpont” – mondta kedden a külügyminisztérium szóvivője. „Kína mindig is kiállt a számítógépes bűnözés ellen, szigorú törvényei és szabályai vannak e téren, és kész együttműködni más államokkal a számítógépes bűnözés ellen” – tette hozzá, kiegészítve mondandóját azzal, hogy eddig még nem kérték fel együttműködésre e támadások ellen.

Amerikai források szerint a kínai hadsereg hackerei még júniusban bejutottak a Pentagon rendszerébe, adatokat másoltak ki onnan, és a betörés miatt a rendszer is megbénult.

Akkor a amerikai adminisztráció szóvivője ahhoz az értesüléshez nem volt hajlandó megjegyzést fűzni, hogy a kínai hadsereg (PLA) áll-e az internetes támadás hátterében. Szakemberek ugyanakkor tényként közölték, hogy a PLA rendszeresen megkísérli feltörni az amerikai katonai hálózatokat. A támadás azonban komoly aggodalmakat keltett, mert sikeres volt és bebizonyította, hogy Kína bármelyik pillanatban képes lehet behatolni az amerikai rendszerekbe és adott esetben tönkre is teheti azokat.

A biztonsági szakemberek szerint Kína hackereinek egyik célja az ipari kémkedés, de a politikai és stratégiai adatok kifürkészése is egyre inkább előtérbe kerülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik