Élet-Stílus

Másodszor is csúcsra ért Kovács Katalin

A kajakos Kovács Katalin a szombati 1000 méter után nagyszerű versenyzéssel 500 m-en is aranyérmet nyert a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Vasárnap a magyar csapat összesen hét aranyérmet szerzett.

Kapcsolódó linkek

kajak-kenu.lap.hu
sport.lap.hu

A délutáni programban ugyan szerepelt hat ötkarikás szám (így a női és férfi K-1 is), de a piros-fehér-zöld küldöttség versenyzői már nem szerezhettek több kvótát a jövő évi játékokra, mert – ahogy Schmidt Gábor, a hazai szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta – a mostani rendszer szerint egy sportoló csak egy indulási jogot gyűjthet országának, s a vasárnap vízre szállók már mindannyian megtették ezt szombaton.

Elsőként a “királykategória”, a férfi kajak egyes résztvevőit szólították a rajthoz a Wedau Sportparkban található pályán. Vereckei, a szám háromszoros világ- (1998, 1999, 2001) és ötszörös Európa-bajnoka illusztris társaságba került – a 9-es pályára -, hiszen ott volt a mezőnyben többek között a szombati 1000 m-es versenyt megnyerő brit Tim Brabants, a hazaiak üdvöskéje, Jonas Ems, Janics Natasa bátyja, a horvát színekben versenyző Stjepan Janic és a kanadaiak klasszisa, Adam van Koeverden is.


Másodszor is csúcsra ért Kovács Katalin 1

Kovács Katalin a nehézségek ellenére parádésan versenyzett (MTI)


A magyar lapátforgató – bár jól rajtolt – végül nem tudott beleszólni az érmek sorsába, szinte végig a mezőny második felében haladt. Elöl van Koeverden és Brabants vívott nagy csatát a győzelemért, a célba aztán a kanadai érkezett a brit előtt. A harmadik helyen a lengyel Marek Twardowski végzett, Vereckei hatodik lett.

A C-1 döntőjében – egyedüliként a vb-számok közül – nem volt magyar induló, az újonc Sáfrán Mátyás a B-döntőben a negyedik lett, így összesítésben a 13. helyen zárt. A világbajnoki címet a spanyol David Cal Figueroa szerezte meg.

A kajakkirálynő

A közel négy év szünet után ismét egyesben vb-induló Kovács Katalin arra készült, hogy a szombati 1000 m-hez hasonlóan aranyra váltja a spanyolországi Eb-n elért ezüstöt. Ellenfelei között ott volt a svéd Sofia Paldanius, a német Katrin Wagner-Augustin, a finn Anne Rikala és az olaszok veterán olimpiai bajnoka, Josefa Idem is. Az MTK 31 éves kajakosa óvatosan kezdett, hagyta elmenni a hagyományosan erősen kezdő Rikalát, ő pedig Wagner-Augustinnal a második-harmadik helyen “utazott”. Kétszáz méterrel a cél előtt aztán ritmust váltott, s gyakorlatilag úgy ment el riválisai mellett, ahogy akart, s végül újabb parádés győzelmet aratott. Ez Kovács pályafutásának 23. világbajnoki címe.

Kammerer és Kucsera kajakos duója a leghosszabb távon szerzett szombati bronz birtokában készülődött az 500-as döntőre, ahol győzelmi reményei – a németek világverő duójának, Ronald Rauhének és Tim Wieskötternek a jelenlétében – nemigen lehettek, a dobogó azonban ezúttal is reális célnak tűnt. Gyenge rajt után a magyarok féltávhoz csak az ötödik helyen érkeztek, s ekkor még úgy tűnt, az éremálmok szertefoszlottak. A második 250 méteren azonban változott a helyzet, Kucseráék csapásról csapásra közelítették meg az élbolyt és remekül finiselve végül bejöttek a harmadik helyre, azaz egy újabb bronzot gyűjtöttek. Győztek a németek a fehéroroszok előtt.

Kolonicsék meglepetés aranya

Az évek óta a világ élvonalához tartozó Kozmann György, Kolonics György kenupáros tavaly, Szegeden harmadikként ért célba ezen a távon, de az egy nappal korábbi duisburgi, szerénynek mondható ezres hatodik hely után tartani lehetett attól, hogy ezúttal nem kerül az első három közé, ráadásul ez a gyengébb száma. Nos, a klasszis duó a döntőben alaposan rácáfolt az előzetes várakozásokra, ugyanis mesteri versenyzéssel végül elsőként haladt át a célvonalon! A táv első felében szinte együtt haladt öt-hat hajó – köztük a magyar is -, majd a hajrához közeledve Kozmannék egyre erőteljesebben húztak és méterről méterre szakadtak el riválisaiktól. A lendület kitartott a végéig, így a magyar kettős tagjai joggal ünnepelhették magukat a célban.


Másodszor is csúcsra ért Kovács Katalin 2

Kozmannék szenzációs versenyzéssel lettek az elsõk (MTI)


Velük ellentétben a női kajakpárosok versenyében egyértelmű favoritnak számított a három év szünet után idén ismét összeült Paksy Tímea, Benedek Dalma duó, amely friss Eb-győztesként érkezett a vb-re. A legnagyobb ellenfelüknek – tudása és a hazai pálya előnye miatt is – a délelőtti 200 m-es viadalon diadalmaskodó német Fanny Fischer, Nicole Reinhardt kettős ígérkezett. A döntőben aztán igazolódott a papírforma, végig ez a két egység küzdött egymással a végső sikerért, hol az egyik, hol a másik állt az élen. Az utolsó száz méterre Paksyék érkeztek elsőként, de a németek elővették tartalékaikat, megelőzték őket és majd fél hajóhossz előnnyel ők értek előbb a célba. Ezúttal tehát második hely jutott Benedekéknek.

Két arany a négyeseknél

A másfél hónappal ezelőtti, spanyolországi kontinensviadalon a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Bozsik Gábor alkotta fiatal magyar kajakos négyes bronzérmet szerzett, s bár a világbajnoki mezőny jóval erősebbnek ígérkezett, ezúttal is a dobogót vette célba. A magyar egység jól rajtolt, s miközben az élen a szlovákok hamar szinte behozhatatlannak tűnő előnyre tettek szert, ők a mezőnyben a minél jobb pozícióért harcoltak. Időközben a fehéroroszok felzárkóztak a vezető hajóra, Síkék pedig – 50-60 m-rel a befutó előtt – feljöttek a harmadik helyre, s ezt egészen a célig meg is tartották, így újabb bronzéremmel gyarapították kollekciójukat.

A 200-on meglepetésre aranyérmes Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál kenunégyesről edzőjük, Vécsi Viktor azt mondta a távirati irodának: a nagy siker után megpróbálja felrázni őket a délutáni fináléra, mert félő, hogy a délelőtti diadal elégedetté teszi őket, s az 500-as döntő már nem úgy sikerül, ahogy azt szeretnék. A tréner ezzel együtt kijelentette: mindenképpen az első három közé várja tanítványait. Nos, a hajó remekül kezdett a döntőben, 50 métert követően már az élen haladt, s bár később a németek feljöttek rájuk, sőt meg is előzték őket, a végét ismét nagyszerűen bírták és jelentős előnnyel a célba érve, megduplázva délelőtti diadalukat itt is aranyérmet szereztek!

A vb zárószáma, a női kajaknégyesek 1000 m-es végjátéka újabb magyar sikert sejtetett: a Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma összeállítású egység friss Európa-bajnokként egyértelműen a szám favoritjának számított. A magyarok, a németek és a kínaiak jöttek el a legjobban a rajttól, majd 250 méter után már csak előbbi és utóbbi maradt harcban a végső sikerért. A következő néhány száz méteren együtt haladt a két hajó, majd Paksyék robbantottak és fokozatos növelve előnyüket megszerezték a győzelmet, amely egyben a magyar kajak-kenu sport 160. világbajnoki aranyérme.

—-Nyilatkozatok—-

Kovács Katalin (aranyérem K-1 500 m-en): “Izgultam a verseny előtt nagyon, bár a szombati, ezres győzelmem kicsit megnyugtatott. Örültem, hogy a korábbi szembeszeles napok után ma végre hátszél volt a pályán, így remek versenyt mehettem. Boldog vagyok, hogy az Eb-t követően, ahol egyáltalán nem éreztem jól magam és egyesben két ezüstöt nyertem, most két egyesben szerzett aranyéremmel távozhatok.”

Kolonics György (aranyérem C-2 500 m-en): “Abszolút nem voltunk csalódottak a szombati hatodik hely után, azt a pályát elrontottuk, és tudtuk, hogy mi volt a hiba. Ma már aztán minden úgy ment, ahogy kellett, fejben teljesen ott voltunk, ennek köszönhető a siker.”

Paksy Tímea (aranyérem K-4 1000 m-en és ezüst K-2 500 m-en): “Kicsit enerváltak voltunk a páros versenyben, talán ezért nem sikerült ezúttal győznünk, ami miatt eléggé el vagyunk keseredve. A négyes szerencsére nagyon jó, még azt is kibírta, hogy Dalmával mi nem a legjobb hangulatban álltunk rajthoz.”

Joób Márton (aranyérem C-4 500 m-en): “Nagyon örülök, hogy százszázalékos teljesítménnyel zárjuk a vb-t, ráadásul én 2003-ban nyertem legutóbb világbajnokságot. Egész hétvégén jó erőben éreztük magunkat, ráadásul a 200-as siker felpörgetett minket a délutánra. Úgy érzem, mostanra ért igazán össze ez a négyes.”

Kammerer Zoltán (bronzérem K-2 500 m-en): “A németek és a fehéroroszok is nagyon jól mentek, de a mi teljesítményünk is elég jó volt. Szombaton nem voltam maradéktalanul elégedett, de most az vagyok. Nyertünk idén Vk-t, Eb-t és két vb-bronzot, hosszú, nehéz év áll mögöttünk.”

Csamangó Attila (bronzérem K-4 500 m-en): “Az előfutamok után kicsit jobb szereplésre számítottunk, tudtuk ugyan, hogy a szlovákok nagyon erősek, de a fehéroroszokat meg akartuk előzni. Rosszul rajtoltunk, azért nem sikerült.”

Angyal Zoltán szövetségi kapitány: “Fantasztikus nap volt a mai. Kovács Katiért nagyon aggódtam, így örülök, hogy ismét győzni tudott. Kolonicsék sikere abszolút a meglepetések meglepetése. Elégedett vagyok a 18 megszerzett éremmel és azzal is, hogy a három szakág elosztotta maga között a dobogós helyezéseket. A versenyen rendkívül egységes volt a csapat, a gyerekek átérezték, hogy milyen viadalon is vannak. Nem igazán szoktam a statisztikákkal foglalkozni, de annak most külön örülök, hogy bár a németek nagyon fogadkoztak, az aranyérmek számát tekintve ikszeltünk velük, ráadásul idegenben.”

—-Eredmények—-

500 m
Férfiak
K-1:
1. Adam van Koeverden (Kanada) 1:36.279 p
2. Tim Brabants (nagy.Britannia) 1:36.607
3. Marek Twardowski (lengyelország) 1:36.661
…6. Vereckei Ákos 1:37.947

K-2:
1. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország) 1:27.709
2. Raman Pjatrusenka, Vagyim Maknyev (Fehéroroszország) 1:27.873
3. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor 1:29.527

K-4:
1. Szlovákia (Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlcek, Juraj Tarr) 1:20.045
2. Fehéroroszország (Sztanyiszlav Strelcsanka, Gyanisz Zsihalda, Szerhij Findzsukevics, Ruszlan Bicsan) 1:20.733
3. Magyarország (Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor) 1:21.651

C-1:
1. David Cal Figueroa (Spanyolroszgá) 1:47.187
2. Andreas Dittmer (Németország) 1:47.383
3. Ven Jun-jang (Wenyun Yang, Kína) 1:47.545
…13. (a B-döntőben 4.) Sáfrán Mátyás

C-2:
1. Kozmann György, Kolonics György 1:40.501
2. Josif Chirila, Andrei Cuculici (Románia) 1:40.991
3. Christian Gille, Tomasz Wylenzek (Németország) 1:41.501

C-4:
1. Magyarország (Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál) 1:31.265
2. Németország (Robert Nuck, Sebastian Brendel, Thomas Lück, Stefan Holtz) 1:31.497
3. Románia (Loredan Popa, Ciprian Popa, Nicolae Flocea, Florin Mironcic) 1:31.879

Nők
K-1:
1. Kovács Katalin 1:48.663
2. Anne Rikala (Finnország) 1:49.255
3. Katrin Wagner-Augustin (Németország) 1:49.399

K-2:
1. Fanny Fischer, Nicole Reinhardt (Németország) 1:40.275
2. Paksy Tímea, Benedek Dalma 1:40.963
3. Anne Laure Viard, Marie Delattre (Franciaország) 1:41.719

1000 m
K-4:
1. Magyarország (Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma) 3:13.625
2. Kína (Feng Vang, La Mej-jü, Ja Li-jang, Jing Ho) 3:13.971
3. Németország (Gesine Ruge, Friedericke Leue, Marina Schmuck, Judith Hörmann) 3:15.025

—-Éremtáblázat—-

A 36. síkvízi vb éremtáblázata (arany/ezüst/bronz):
Németország 9/6/3
Magyarország 9/3/6
Fehéroroszország 1/2/1
Oroszország 1/2/1
Szlovákia 1/2/1
Románia 1/1/1
Nagy-Britannia 1/1/-
Kanada 1/1/-
Spanyolország 1/-/1
Franciaország 1/-/1
Ukrajna 1/-/-
Lengyelország -/3/4
Finnország -/2/-
Litvánia -/1/2
Szerbia -/1/2
Kína -/1/1
Kuba -/1/-
Norvégia -/-/1
Svédország -/-/1
Szlovénia -/-/1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik