Élet-Stílus

Iban Mayo is lebukott

Egy nappal a Tour de France befejezése után újabb kerekes bukott meg a doppingvizsgálaton. Az összetettben 16. helyen végző hegyispecialista, Iban Mayo vérében francia lapjelentések szerint az egyik pihenőnapon EPO-t találtak.

Kapcsolódó linkek

tourdefrance.lap.hu
sport.lap.hu

A L’Equipe úgy tudja, hogy még július 24-én, a három hétig tartó körverseny második pihenőnapján vettek mintát a spanyol kerekestől, és a vérében EPO-használatára utaló nyomokat találtak. Az eredményről a nemzetközi szövetség (UCI) értesítette a 29 éves versenyző csapatát, a Saunier Duvalt, amelynek vezetői azonnali hatállyal felfüggesztették engedélyét, s egyben jelezték, amennyiben a B-próba is megerősíti az első teszt eredményét, kizárja a kerekest a csapatból. Mayóra kétéves eltiltás vár.

Gyanús volt

A 29 éves versenyző idáig semmilyen teszten nem bukott le, de az idei Girón feltűnést keltett. Az UCI akkor nem zárta ki annak ellenére, hogy a megszokottnál magasabb tesztoszteronszintet mutattak ki a vérében.


Iban Mayo is lebukott 1

Doppinggal is csak a 16. lett (AFP)


A múlt keddi pihenőnapon ellenőrzött Mayo, aki a botrányoktól kísért francia körversenyen a 16. helyen végzett, a harmadik lebukott az idei Touron. Előtte a kazah Alekszandr Vinokurov és az olasz Cristia Moreni doppingtesztje lett pozitív. A T-Mobile-os Peter Sinkewitz is a Tour közben bukott le, de őt még a francia körverseny előtti ellenőrizték. A sokáig az összetettben élen állónak járó sárga trikóban versenyző Michael Rasmussent pedig azért zárták ki, mert a felkészülés alatt többször is megsértette a doppingszabályokat.

Sinkewitz elismerte

Patrik Sinkewitz lemondott arról, hogy nyilvánosságra hozzák B-próbájának eredményét. A 26 éves német kerékpárost június 8-án ellenőrizték, s a teszt magas tesztoszteronszintet mutatott ki nála.

Sinkewitz az idei Tour de France körüli botrányok egyik kulcsfigurája volt. A nyolcadik szakasz után ütközött egy nézővel, súlyos arcsérüléssel kórházba került, műteni is kellett. Ezután derült ki, hogy még a francia körverseny előtt doppingolt. Csapata, a T-Mobile felfüggesztette versenyző engedélyét, az eset kapcsán a német állami ARD és ZDF televízióadó pedig bejelentette: amíg Sinkewitz ügye nem tisztázódik, addig nem számol be a Tour de France híreiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik