Élet-Stílus

Tour de botrány: áll a bál Franciaországban

Bár az idén botrányosra sikeredett Tour de France a párizsi befutóval vasárnap véget ért, a kedélyek nem nyugszanak: a szervezők és nemzetközi szövetség (UCI) vezetői egymás torkának estek.

Kapcsolódó linkek


bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

Christian Prudhomme, a versenyigazgató arra hivatkozva, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) „sohasem akarta, hogy tiszta legyen a Tour”, bejelentette, hogy jövőre kihagyják az UCI-t a szervezésből. A versenyt tető alá hozó ASO ezzel kezdte a „támadást”, majd szombat este lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezérkarát.

„Ennyi kifogásolható eset után egyszerűen nem lehet más választásuk, minthogy lemondjanak” – jelentette ki az ASO vezetője, Patrice Clerc. „Két lehetőség van: vagy alkalmatlanok, vagy ártani akarnak. Mindkettő nagyon káros” – folytatta Prudhomme. Az szervezők elsősorban azt róják fel az UCI-nak, hogy az engedte elindulni Michael Rasmussent, noha már a rajt előtt tudott volt: a versenyző vétett a szabályok ellen.


Tour de botrány: áll a bál Franciaországban 1

Christian Prudhomme és Patrice Clerc támadásba lendült (AP)



Természetesen a nemzetközi szövetség sem késett sokat a válasszal: „Egyszerűen nevetséges, amit Clerc mond. Nem az ő kompetenciája a vezetőség sorsáról dönteni, arra kizárólag a szövetség kongresszusa hivatott” – reagált a felszólításra Pat McQuaid elnök, aki szerint nem az általa irányított szervezet visel háborút a Tour de France szervezőivel, hanem éppen fordítva. Azt már mi tesszük hozzá: hogy a „háború” aligha ér véget vasárnapi, párizsi befutóval, valamint az eredményhirdetéssel. Ezen a ponton elgondolkodtató lehet, amit a visszavonulásán gondolkodó Astana csapat német kerekese, Andreas Klöden mondot, miszerint a pozitív doppingtesztek hátterében a nemzetközi szövetség és a Tour de France szervezőinek ellentéte állhat.


Tour de botrány: áll a bál Franciaországban 2

A botrányok ellenére még mindig népszerû a Tour (AP)



Nehéz a kulisszák mögé látni, egy biztos: a Tour de France történetének egyik legbotrányosabb versenye fejeződik be vasárnap. Rasmussen (Radobank) esete mellett a német Patrick Sinkewitzről (T-Mobile), az olasz Cristian Moreniről (Cofidis), illetve a kazah Alekszandr Vinokurovról (Astana) derült ki, hogy doppingolt – friss hír, hogy az utóbbinak a B próbája is pozitív lett. Az Astana, valamint a Cofidis csapata épp a doppingbotrányban való érintettsége miatt vissza is lépett a versenytől. A hangulatot talán a francia Libération című lap kommentárja tükrözi a legjobban: „A kerekesparádéból vicckaraván lett. Amennyiben a rendezők meg akarják menteni a sportágat, akkor néhány évre beszüntetik a viadalt, hogy kisöpörjék ezeket a drogossá vált versenyzőket…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik