Élet-Stílus

Halálos kánikula a Balkánon, hideghullám Angliában

Romániában hét, míg Ausztriában négy halálos áldozatot szedett a kánikula e hét eleje óta, de Horvátországban és Bulgáriában is meghalt egy-egy ember a heves forróságban. Szlovákiában40 fokos rekordot mértek, miközben ítéletidő tombol Nagy-Britanniában.

A gyászos romániai mérleget az egészségügyi tárca közölte egy bukaresti válságtanácskozás után. Románia déli és délnyugati részének 15 településén mértek 40 fokot árnyékban. A Kárpátokban még ezer méter fölötti magasságban is 30 fok fölé szökött a hőmérő higanyszála.

Horvátországban is akadt egy halottja a hőhullámnak: egy 56 éves nő Zágrábban esett össze. Az adriai Rijekában (Fiume) is 40 fokot mértek.

Bulgáriában is életét vesztette egy hajléktalan az északkeleti Dulovóban, míg a déli országrész három településén is rendkívüli állapotot hirdettek pusztító erdőtüzek miatt.

Szlovákiában pénteken első ízben haladta meg a 40 fokot a hőség: a rekordot a dél-szlovákiai Ógyallán (Hurbanovo) mérték.


Legalább négy ember halálát okozta a napok óta tartó kánikula Ausztriában. A hőhullám kezdete óta Ausztria-szerte napi átlagban 10-20 százalékkal többször riasztották a mentőket, illetve nőtt meg a betegfelvétel a kórházakban.


Ítéletidő Nagy-Britanniában


Szakadó eső és szélvihar okozott jelentős közlekedési fennakadásokat pénteken Londonban és Anglia nagy részén, ahol a hőmérséklet már jó ideje a kora őszt idézi. Az országon délnyugatról északkelet felé végigvonuló esőfrontból sok helyen óránként 2,5 centiméternyi csapadék hullott, elárasztva egyebek mellett a londoni metró számos állomását, és a felszínen futó szakaszok nagy részét. A 400 kilométeres, 12 fővonalból álló földalatti hálózat sok helyen leállt, hatalmas felfordulást okozva a péntek délutáni csúcsforgalomban.


Dél- és Közép-Angliában több autópályát le kellett zárni az útpályát elöntő özönvíz miatt. Leállt a vonatközlekedés több vasúti fővonalon, így London és a déli tengerparton fekvő népszerű üdülőhely, Brighton között is. Mindehhez napok óta szeptemberben szokásos hőmérsékletek járulnak. Anglia déli részén sem mérnek 20 foknál többet, Skóciában pedig 13-15 fok a napközbeni maximum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik