Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel

A nyár első napjaira többek között hármashatár-hegyi illegálpartyt, Erik Marchand- és Woven Hand-koncertet, valamint könyvheti programokat ajánlunk. Mozikban az új Tarantino, de még a tévéműsorokból is érdemes szemezgetni.

Aki partykedvelő, igazán megünnepelheti a naptári nyár eljövetelét: pénteken a drumandbass atyja adja a talpalávalót, szombaton pedig mindenki, aki csak él és mozog felpörög a Hármashatár-hegyre. Jön két világsztár: a bretagne-i Erik Marchand és az amerikánus David Eugene Edwards.
A tévében szombaton a Róma, nyílt város, vasárnap pedig Depardieu jutalomjátéka, a Vatel.


Kérdés: menjek vagy maradjak?


menjek…

péntek, június 1.

Marcus Intalex-partyra a Mokka Cukába


Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel 1

A Hajógyári-szigetet két napra (bocs, két éjre) veszi be Marcus Intalex, aki már majd’ húsz éve nyűvi a lemezeit és egyéb elektroizéit. Sokan a drumandbass atyjának tekintik. Ami biztos: 1994-ben már önállóan jelentkezett produkciójával. Mára a d’n’b mellett a techno és a break is kiteljesíti Marcus műsorát. Pénteken és szombaton reszkessen tehát az óbudai sziget!

… az Ünnepi Könyvhét programjaira


Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel 2

Menjünk ki sok pénzzel a Vörösmarty térre, vásároljunk könyveket! Kétszáz kiadó időzítette háromszáz kötetének bemutatóját a 78. Ünnepi Könyvhétre. Ha mégsem akarunk költeni, élvezhetjük irodalmáraink eszmefuttatásait, dedikáltathatjuk régi könyveinket vagy koncerteket hallgathatunk. Pénteken fél kettőtől például Pajor Tamással beszélget Nedbál Miklós, öt órától pedig Sebőék csapnak a húrokba.

bővebben>>

szombat, június 2.

… Erik Marchand-koncertre a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel 3

A Frankofon fesztivál újra kuriózummal szolgál. Erik Marchand a breton hagyomány, a nyugat-franciaországi Bretagne-ban mintegy ezerötszáz esztendeje letelepedett kelták muzsikájának a kulcsfigurája. Jellemző rá mindaz a gazdagság, ami a breton énekről elmondható, kvartettjének megkülönböztetett jelentőségét azonban az adja, ahogyan a breton dalokat átszövi a kelet-európai cigányzene virtuozitásával. A breton hegedűs, Jacky Molard mellett a román Costica Olan és a szerb Viorel Tajkuna játszik ebben a formációban, olyan hidat képezve két távoli világ között, amelyen ritka élmény végighaladni.

… Frenkék koncertjére az A38 Hajóra


Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel 4

Frenk ma az egyik legeredetibb figura az alternatívvonalban. 2004 tavaszán alapította zenekarát. Aki járt már Hiperkarma-koncerten, azt igazán nem lepik meg Frenk kiváló énekesi adottságai, de a saját szerzeményekhez társuló egyedi szövegvilág és színházi előadásmód igazi újdonság lehet. A zenészek külön-külön is ismerhetők más neves együttesekből, ráadásul a két kiváló vokalista gyönyörű énekhangja tovább színezi az amúgy is magával ragadó produkciót. A zenei stílusmeghatározás “rockandrollpopsanzon”, a Rolling Stonestól Prince-ig, de természetesen leginkább Frenk maga. A produkció első lemeze már javában készül, a megjelenés várhatóan februárban lesz. No és a Hajóra téved még a Stereomilk és a Galapagos is.

… illegálpartyra a Hármashatár-hegyre

Egy év téli álom után ismét elektrosztatikussá válik a Hármashatár–hegy (partyírásmóddal a helyszín: 3as6árh1). Fényköntösbe és basszuskabátba bújik e napon az éjszaka, értelmét veszti az idő és nincs többé szükség szavakra, csak az önfeledt tánc- és létélményre, melyek meghatározzák kicsiny hazánk legnagyobb ingyenes elektronikus zenei fesztiválját. A megszokást teljesen nélkülöző elektronikai varázslathoz adjunk még egy kicsi rendezett kaotikát, még egy pár helyszínt, jelen esetünkben összesen nyolcat! Tekerjük körbe optikai csalódással és töltsük fel sok-sok elektronautával, forrásig kevergessük és már kész is ez az utánozhatatlan varázsleves.

vasárnap, június 3.

… Delniquent Habits-koncertre a Merlinbe

A Merlin klub vasárnapi Warrior Events-bulija tengerentúli latin hip-hop-tequila őrületet ígér. A Delniquent Habits 1991 óta nyomja az ipart. Mint az Exitben Bugi Jakab írja: „Kemo, Ives és O.G. Style homie-jaik, a Cypress Hill hathatós támogatásával tűntek ki a nyugati parti latino hip mezőnyéből, üdítően ütős koktéljukkal: egy rész kőkemény funk, egy rész mariachi, egy rész latin fúvószene, egy rész májer (akarjuk mondani: suave) spangol duma, mindez nyakon öntve tequilával. A chicano rapperek ’96-ban gurítottak egy világslágert (Tres Delinquents), aztán viszont eltűntek a nagyközönség szeme elől. Persze az elmúlt tíz évben is munkálkodtak serényen: megpróbálkoztak a keményebben odamondós hiphoppal, Kemo kiszállt, és lett helyette egy énekesnő senorita, Michelle, tavaly pedig úgy határoztak, az útkeresések után visszatérnek a gyökerekhez, vagyis ahhoz, amiben a legjobbak. Ötödik albumuk, a New and Improved erre utal a címében: ugyanazt hozzák, csak frissen és jobban – fergeteges hiphopfiestát. Budapesti fellépésükön a Merlinben mexikói “üzemanyagból” biztosan nem lesz hiány, legfeljebb a low ridereket kell hozzáképzelni a nagyobb hatás kedvéért.”

… Woven Handre a Kultiplexbe


Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel 5

Szinte titkolja a magyar média, hogy vasárnap a Kultiplexben lép fel egy őslegenda, a temetési-country feltalálója és azóta egyetlen hiteles művelője David Eugene Edwards és csapata a Woven Hand. Ne dőljünk be a tudatos elhallgatásnak: a 16 Horsepower utódzenekara a legütősebb zenék egyike még ma is, ezt már többször be is bizonyította kishazánkban is. Angolszász népzenei hatások, spoken word, rock, érzelmek és lendület.
A frontember Edwards Nick Cave-i, PJ Harvey-i magasságokba emelte a rockzenét, és legalább akkora mélységet is adott neki. (Nem véletlen, hogy a zenekar harmadik lemezén John Parish, Harvey alkotótársa is dolgozott.) Áhítatos, költői szövegei, a hangzás keresetlen őszintesége a legnagyobbak közé emelte a 16 Horsepowert – és vele együtt a trió szellemi vezetőjét, Edwardst.
Bár a 16 Horsepower hivatalosan nem szűnt meg, az ezredforduló után a tagok beszüntették a közös működést. Edwards új, bár gyökeresen nem más utakat keresett, és egy másik triót alapított: ez a Woven Hands. A névválasztás tükrözi Edwards keresztény elkötelezettségét – egy vándorprédikátor fiaként nőtt fel, és egész életművét áthatja a keresztény szellemiség. Bár a Woven Hand eredetileg egylemezes projektnek indult, egy belga táncszínházi felkérés (ez a Bleach Music) továbblendítette a dolgot. Meglepő egy kortárs táncszínházi előadást folk-rock kísérőzenével ellátni, de Edwards hibátlanul és hitelesen oldotta meg a problémát. Mikor világossá vált, hogy a Woven Hand művészileg éppoly nagyszabású alkotásokra képes, mint a korábbi zenekar, a közös munka folytatódott.


… moziba

Grindhouse – Halálbiztos


Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel 6

Tarantino visszatért. A Grindhouse – Halálbiztosban hozza a formáját, tehát miközben egy nyugalmazott kaszkadőr fiatal lányokat öldös (kellő brutalitással), jókat mondanak és dögös zene szól. Eseményszámba megy, ha egy Quentin Tarantino-film kerül a mozikba. Elvégre az a fajta rendező, aki az alkotói (leánykori nevén: művész-) és a közönségfilm határán egyensúlyoz, egy-egy „populárisabb elem” (tesszük azt: fejlövés) nála esztétikai és dramaturgiai erővel bír, mondhatnánk: mélysége van, filmjeiben nem „bazmegolnak” csak úgy, a „bazmegolás” kedvéért.

bővebben>>

… kiállításra


Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel 7

Nemcsak a nyár dübörög magas hőfokon, hanem az ország galériái, művészei és kurátorai sem bírnak magukkal, jobbnál jobb, izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítások hívogatnak a hűvös kiállítóterekbe. Nincs más dolgunk, mint irány: nyárból a térbe, majd térből a térre, hisz nincs is jobb, mint a képek és az izzasztó megnyitók után egy fagyi vagy egy gyöngyöző pohár sörital.

Nem érdemes kihagyni, például>>

maradjak…

… tévézni


péntek, június 1.
m1, 23:50

Torrente, a törvény két balkeze


Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel 8

Torrente (a filmet rendezőként is jegyző Santiago Segura) egy nacionalista, fasiszta, önző, lusta, durva, rasszista, szexéhes és alkoholista exzsaru, aki esténként rumba zenére járőrözik a 78-as évjáratú rozzant Seatjában. Rozoga házban lakik tolószékhez kötött apjával, akit koldulásra kényszerít, hogy legyen miből megélniük. Új szomszédok költöznek melléjük. Torrente szeme megakad a hamvas és szexi Amparitón, ezért összebarátkozik a lány kissé ütődött és kisstílű bűnöző bátyjával, hogy közelebb kerülhessen hozzá. Torrente tudomására jut egy közeli kínai étteremben székelő kábítószer-elosztó banda tevékenysége. Barátaiból és egy kínai pincérnőből akciócsoportot állít fel a banda leleplezésére. A tét: Torrente megtépázott hírneve és rendőri becsületének visszaszerzése és ráadásként hőssé válna Amparitó szemében is.

szombat, június 2.
Duna Tv, 21:45

Róma, nyílt város


Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel 9

Roberto Rossellini klasszikussá vált filmje Róma német megszállása idejébe repíti a nézőt. Manfredi, az ellenállás egyik vezetője a Gestapo elől Franceso és annak terhes menyasszonya lakásába menekül. A katolikus papot, Don Pietrót kéri meg, hogy az ellenállás részére összegyűjtött pénzt juttassa el harcostársaihoz. Francescót letartóztatják, az asszonyt pedig lelövik a németek. Manfredi ezután kábítószeres szeretőjénél keres menedéket, a lány azonban kapcsolatban áll a Gestapóval.

vasárnap, június 3.
Duna Tv, 21:55

Vatel


Menjek vagy maradjak – Illegálparty vagy Vatel 10

A történet Condé herceg kastélyában játszódik 1671. április végén. Főszereplője Francois Vatel (Gérard Depardieu), a büszke, de megöregedett és anyagilag tönkrement Condé herceg hűséges inasa. A hercegnek szüksége van XIV. Lajos király kegyére, és abban reménykedik, hogy a hollandok elleni új hadjáratban az uralkodó kinevezi a hadsereg vezérévé. Condé csak a királyt ismeri el maga fölött, s úgy dönt, az udvarral együtt meghívja vendégségbe. Vatelre vár a feladat, hogy Chantilly kastélyát a fogadásra alkalmassá tegye és megszervezze a háromnapos ünnepséget, amelynek éjjel-nappal káprázatosnak kell lennie. A feladat sikeres végrehajtása érdekében Vatel befogja az egész szolgahadat, férfiakat és nőket, fiatalokat és idősebbeket, akik mind azon munkálkodnak, hogy a király elégedett legyen. Megtervezi az ünnepséget, összeállítja az ételsort, s olyan látványosságokról gondoskodik, amik elragadtatást váltanak ki a királyból. A nyüzsgés kellős közepén Vatelt elcsábítja Anne de Montausier (Uma Thurman), a királyné kegyence, aki után a király is epekedik. Anne odaadja magát Vatelnek, aki megfeledkezik róla, hogy plebejus származása ellenére a ceremónia nagymestere, ám valójában nagyszívű, férfias jelenség. Az ünnepségek a végükhöz közelednek. A kellemes légkör biztosítani látszik a sikert. A király leghőbb vágya, hogy Vatelt magával vihesse Versaille-ba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik