Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Britmánia vagy Iwo Jima

Március első hétvégéjére brazil zongoristát, britmániás bulit és női találkozót ajánlunk azoknak, akik hajlandóak elhagyni a lakásukat, akik otthon maradnak, azoknak Iwo Jima fövényét.

A hétvégére női találkozót, Keleti Szél-koncertet, brazil zongoracsillagot, kortárs színházat, britmániás zárókoncertet, kelta fesztivált ajánlunk elmenős programnak. Otthonra belgrádi alvilági drámát, bluesfilmet és háborús klasszikust kínálunk ágyban/kanapén/fotelban pihenéshez.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, március 2.

…női találkozóra az A38 Hajóra

Bár már csütörtökön elkezdődött a Törökfürdő Alapítvány rendezvénye a Nöttön Nő, pénteken is is találkozhatunk olyan nőkkel az A38-on, akik helyt tudnak állni a hétköznapok kihívásai közepette. Ott lesznek a nők a közéletből, a nők a kultúrából és a nők a médiából. Végre megismerik egymást azok, akik az utóbbi évtizedben kinőtték magukat és hagyományos szerepeiket. A Nőttön Nő talákozó, nem csupán a nők szerepváltozásait vizsgáló rendezvény, hanem igazi női beszélgetés szubjektív élményekkel és beszámolókkal. Jól megférnek itt egymással a női DJk és népdalénekesek, a vágódeszka és a PHD. A Nöttön Nő rendhagyó találkozón az előadásokat és pódiumvitákat kulturális produkciók, művészeti akciók színesítik, ahol a női érzékenység és szókimondás azt járja körbe, mi (legyen) a NŐ szerepe a 21. század magyar társadalmában.


Menjek vagy maradjak – Britmánia vagy Iwo Jima 1



…Keleti Szél-koncertre az Almássyba

A Keleti szél zenei sokszínűségét (népzene, dzsessz, kortárszene) és földrajzi eredetét (mediterrán, szerb, horvát, magyar, szlovák) tekintve a Vents d´Est nevű nemzetközi zenekar a maga nemében kivételes élő “zenei mozaikot” alkot. Az utóbbi években újra rangos előadásokat rendező Almássy téren Michel Montanaro, a Vujicsics együttes, illetve az Ghymes zenekar korábbi két tagja, Buják Andor és Pukkai Attila alkotja majd a Keleti Szél produkciót. Az este fellép Michael Montanaro, az etnikai ihletésű szabadzenélés európai vándora, a Vujicsics Együttes, Buják Andor (saxofon, brácsa) egykori Ghymes-alapító és
Pukkai Attila, a Ghymes korábbi cimbalmosa.

Szombat, március 3.

…Brazil zongoristalegendát hallgatni Jövő Házába


Menjek vagy maradjak – Britmánia vagy Iwo Jima 2




A brazil származású, New Yorkban élő legendás, Eumir Deodato a világ egyik legkeresettebb latin, fúziós-jazz zongoristája. Zenészként, zeneszerzőként, producerként és hangszerelőként több mint 450 albumon közreműködött (ebből 16 platina lemez!), amelyekből 25 millió példányt adtak el csak az Egyesült Államokban. Szerzeményeit játszotta Geeorge Benson, Lee Ritenour, Sarah Vaughan, a The Emotion és még sokan mások; mindezen nagyszerű érdemek mellet a kiváló és nagytehetségű multi-istrumentalista Deodato nevéhez örökre odavésődött Richard Strauss klasszikus darabjának az Imígyen szóla Zarathustra-nak nagyerejű átdolgozása (Stanley Kubrick: 2001: Űrodüsszeia). Hangszerelőként és producerként közreműködjön a Kool & The Gang (Celebration, Ladies’ Night, Sometimes Special és az As One), az Earth, Wind & Fire anyagain is. A ’90-es években Bjork 3 lemezét is ő hangszerelte: a ’95-ös Post, a ’96-os Telegram és a ’97-es Homogenic című albumot, illetve produducerként részt vett a híres dal, az Isobel akusztikus változatának elkészítésében. 2002-ben Milton Nacsimentoval dolgozott Rio-ban, melynek eredménye az év legjobb brazil dala a Tristesse lett. Ezzel a szerzeménnyel Latin Grammy-díjat nyert. Különböző művészekkel, többek között Barbara Mendessel Anna Carolinaval, Fernanda Abreuval, illetve KD Lang 2004-es legújabb lemezénél és világkörüli turnéjánál működött közre a vonós zenekar hangszerelésében.

Bővebben >>

…Parasztoperára

A Parasztoperában a Magyarország egyik legeredetibb társulata Pintér Béláé, akik ezúttal balladisztikus történetet dolgoztak fel opera formájában a Szkéné Színházban. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A Társulat 1998-ban alakult, és az elmúlt hat év során hat ősbemutatót tartott a budapesti Szkéné Színházban, egyet pedig a Nemzeti Színházban. Az alkotók célja, hogy a társadalom és saját személyük kritikus-ironikus megfigyelései alapján – a szó egészséges értelmében vett – nemzeti ihletettségű, kortárs színpadi műveket hozzanak létre.

Vasárnap, március 4.

…a Nagy Britmánia záróbulijára a Trafóba

Miután a British Council bejelentette, hogy átszervezi tevékenységi körét, és több szolgáltatását megszünteti, az a pletyka kezdett terjedni, hogy a Nagy britmánia is megszűnik. Ez az este jóllehet az utolsó ilyen buli a brit intézet szponzorációjában. Az este
Dj Speedranch, Shitmat és DJ Rephlex adja egymásnak a kilincset a Trafóban. Speedranch zenéjét a fülsüketítő zajokat, tört ritmusokká alakítja. Shitman a brigthoni elektroszcéna egyik vezető alakja, más néven Henry Collins. Dj Rephlex nem más, mint Grant Wilson Claridge. Richard D. James-el, azaz Aphex Twin-el 1991-ben alapította meg a nonprofit kiadóként induló Rephlex Records-t. Aphex Twin lemezei mellett olyan neves előadók lemezeit jelentették meg, mint pl. Cylob, Squarepusher, Soundmurderer, Ceephax, the Bug, Bogdan Raczynski, Dj Scud, vagy pl. a fesztivál headliner Luke Vibert. Bízhatunk az ízlésében…

…kelta fesztiválra a Művészetek palotájába

Nincs a világon még egy olyan – kocsmákban, hangversenytermekben és fesztiválokon egyaránt – közkedvelt népzene, mint az ír. A hatvanas évek közepe óta tartó reneszánszában immár kirívó szereppel bír az öt éve működő Celtic Spring Festival, amelynek keretében évről évre két kitűnő társaság turnézik együtt Európában. Erwan Hamon és Janick Martin kvintettje a breton, a bretagne-i kelta hagyomány egyik legmasszívabb pilléreként írta be magát – három eddig megjelent albumával – az ír muzsikák nagykönyvébe; a legendás Johnny Connolly pedig a nem kevésbé jeles Marcus Hernon és az ír származású új-zélandi Steve Simmonds társaságában mutatja meg, hogy nem csak a skótoknak van dudájuk, hanem az íreknek is.

…moziba

Noé bárkája


Tizennyolc év után Sándor Pál ott folytatta, ahol annak idején abbahagyta. Talán időzavarnak is tűnik, ahogy a barátságról és az emberi érzelmekről mesél. Főhősei – akárcsak Sándor Pál – igyekeznek feldolgozni azt, ami az elmúlt húsz évben történt körülöttünk. Gyorséttermek nyíltak, régi bisztrók zártak, eltűntek a mozik, és megjelent valami „dövödö” (DVD). Van aki bezárkózik, van aki a múltban él, és van aki alkalmazkodik. Stock Ede (Garas Dezső) például kínai ételt (olajlevest és ragacsos rizst) hord ki, levajazza az uszodázást a kabinossal, teszi a szépet, túlél. Mindeközben képtelen megtalálni a hangot unokájával, aki szintén láthatóan elveszettnek tűnik a huszonegyedik században, akárcsak filmbéli kortársai.


Bővebben >>



… kiállításra

Van Gogh Budapesten



Menjek vagy maradjak – Britmánia vagy Iwo Jima 3

Száz év után Van Gogh-kiállítás nyílt Közép-Európában, közelebbről a Szépművészetiben, ahol a holland festő mintegy 80 alkotását mutatják be. A Magyarországon 400 millió forintos rekordbüdzséjű rendezvényre rekord félmilliós nézőszámra számítanak. A tárlat március 20-ig látogatható, de valószínű a két hetes hosszabbítás.

Maradjak…

…tévézni

Péntek, március 2.
20:00
Zone Europa

Sebek


Menjek vagy maradjak – Britmánia vagy Iwo Jima 4



Srdjan Dragojevic rendező néhány éve a Szép falvak szépen égnek című filmjével vált ismertté, s azóta is szálka a szerb vezetés szemében. Ebben a durva, életszagú filmben két belgrádi alvilági figura életébe enged bepillantást. A történet főszereplői még serdülőkorú fiúként egyikük nagybátyján keresztül belesodródnak a feketekereskedelembe. Előbb csak mások által hátrahagyott használati tárgyakkal, később már autókkal, fegyverekkel, drogokkal seftelnek. A fiúk szépen meggazdagodnak, de szemeik előtt nagyobb célok lebegnek: bekerülni a televízió legnézettebb műsorába, ahol a legmenőbb gengszterek mesélik el hajmeresztő történeteiket. Amikor pedig ez végül sikerül nekik, elszabadul a pokol.

Szombat, március 3.
00:05
Duna Televízió

Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers

Big Daddy Wilsonnal találkozhatott a Mediavawe és a Sziget közönsége is Magyarországon. Ez a zene a reneszánszát éli a világban, a hitről és az érzékek játékáról mesél. E két együttes tagjai különböző bluest játszó bandákból keveredtek ki és több országból jöttek össze, úgy, mint az USA, Németország és Magyarország. A zenei gyökerek a blues, gospel és country termékeny talajából táplálkoznak. A témát és a hangulatot a mesés ’20-as évek adják, s a helyszín Kapolcs. A legendás hírű Big Daddy Wilson színesbőrű előadó játéka senkihez sem hasonlítható, egyénisége és lelke egyből magával ragadja a bluesért rajongókat.

Vasárnap, március 4.
20:00
m2

Iwo Jima fövenye


Menjek vagy maradjak – Britmánia vagy Iwo Jima 5



Az eredetileg fekete-fehérben forgatott klasszikus második világháborús film színezett verziója, melynek idén a kétszeres Oscar-díjas Clint Eastwood két változatban is leforgatta (szintén Oscar-esélyes) újrafilmjét, egyszer az amerikaiak, egyszer a japánok szemszögéből. 1945 – a II. világháború a vége felé közelít, de a Csendes óceáni hadszíntéren még a legádázabb csaták dúlnak. Az amerikai haditengerészet Új-Zélandon állomásozó különítményére különösen veszélyes feladatok várnak: öldöklő küzdelemben egyenként kell visszafoglalni a japánoktól a megszállt szigetecskéket. Először Tarawa atoljáért folyik véres küzdelem, majd következik a stratégiai fontosságú Iwo Jima, amely az amerikai légierő előretolt bástyájául szolgálhat. A kissé nyers modorú Stryker őrmester és kis csapata a szinte megközelíthetetlen Suribachi hegyet próbálja bevenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik