Élet-Stílus

A génmódosított termékek magyar tilalmáról szavaznak az unióban

A genetikailag módosított (gm) növények magyarországi termesztési tilalmáról várhatóan februárban szavaznak az Európai Unió agrárminiszterei - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Az agrárminiszterek arról döntenek, hogy Magyarországon fel kell-e oldani az új technológia alkalmazására jelenleg érvényben lévő moratóriumot. Persányi Miklós jó előjelnek tartja, hogy decemberben hasonló ügyben kedvező döntés született Brüsszelben. Akkor az unió környezetvédelmi miniszterei minősített többséggel támogatták Ausztriát abban, hogy továbbra is fenntartsa a gm-növények köztermesztésbe vonási tilalmát.

Rodics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főtisztviselője is bizakodó a szavazás kimenetelét illetően. Szerinte a moratórium fenntartásához Magyarország alaposabb szakmai érvanyaggal rendelkezik, mint Ausztria. A magyar hatásvizsgálat ugyanis már hozott konkrét eredményeket a gm-technológia környezeti és humánegészségügyi hatásaival kapcsolatban. Ráadásul a decemberi szavazáskor a miniszteri tanács határozatban írta elő Ausztria számára további vizsgálatok elvégzését – jegyezte meg a főtisztviselő. Hozzátette: ezek szükségességére pedig Magyarország is hivatkozhat, amikor a tilalom feloldásának elhalasztása mellett érvel.

Rodics Katalin közölte: mégis izgalmas szavazás várható, hiszen nem lehet tudni, hogy a génmódosítást saját hazájában engedélyező Németország és Spanyolország a tilalom fenntartása mellett voksol-e, ahogy ezt az osztrák szavazásnál tette. Továbbá ezúttal már Románia és Bulgária szava is számít; amíg Bukarest a remények szerint támogatja majd a magyar tilalom fenntartását, addig a szófiai álláspont még bizonytalan.

Románia és Bulgária is voksol

A főtisztviselő szerint a bolgárok támogatása a februári szavazáson nem feltétlenül szükséges, amennyiben most is az osztrákokéhoz hasonlóan szavaz minden tagállam. Ugyanakkor a génmódosítás kapcsán változó uniós hozzáállás szempontjából hosszú távon fontos lenne, hogy Bulgária is felsorakozzon a gm-technológiát elutasító országok közé.

Rodics Katalin utalt arra az uniós döntésre, amely szerint a moratórium feloldását szorgalmazó Európai Bizottság a jövőben kisebb hatalommal rendelkezik majd, mert a jelenlegihez képest sokkal inkább az Európai Parlament véleményére kell támaszkodnia. A főtisztviselő szerint amennyiben februárban sikerül megkapnia Magyarországnak is a minősített többséget az agrárminiszterektől, akkor az “hosszú távra segítségünkre lehet”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik