Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr

Az év első hétvégéjén még úgy tűnik, hogy pihennek a rendezvényszervezők. A szegényes kínálatból David Bowie születésnepi partyját, és a Trafo informatikus zsonglőrét ajánljuk.

Péntek, január 7.

Tolkien száztizenötödik születésnapját ünnepli, amely ugyan nem a mágikus száztizenegy, de azért kiadós ünneplést szervez a Magyar Tolkien Társaság. Akárcsak A gyűrűk ura írója David Bowie sem lesz ott a magyar születésnapi buliján, de ez valószínűleg nem fogja feszélyezni a Süss fel napba érkező ünneplőket. Megnézhetjük Kamarás és Malek kettősét is a Művészetek palotájában, vagy Trafóban az informatikus zsonglőrt, Adrien Mondot-t. Aki azonban ezen a programszegény hétvégén akár otthon is maradhatunk. Ehhez is ajánlunk olvasni- és néznivalót.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

…boldog születésnapot kívánni David Bowie-nak


Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 1


A Süss fel napban kicsit előrehozták a rock kaméleonjának születésnapi buliját. David Bowie ugyanis majd január 8-án ünnepli 60-ik születésnapját. A koncerteket a Tesco Disco keretében az elctro-rockot játszó Spaceshit nyitja, majd a szpészbojokat a The Starmans nevű alkalmi all star (Supersonic, Amber Smith, Neo, The Trousers tagokból) formáció követi, akik egy a teljes Bowie életművet átfogó koncerttel állnak a deszkákra. Úgy tűnik nincs Tesco, akció nélkül. A Süss fel napban úgy próbálják motiválni a fogyasztókat a korai érkezésre, hogy 21 óráig ingyenes a belépés. A koncertek után pedig a jól megszokott party Kecskével és Pipóval.

…Kamarás Iván és Malek Andrea musicaljére

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 2


A Művészetek Palotájában Jason Robert Brown: Volt öt évünk (The Last Five Years) című darabját. A szerzőt az amerikai zenés színház leghaladóbb vonalának képviselőjének tartják, és sokan benne látják a kiüresedni látszó szórakoztatóipar egyik legfontosabb alternatíváját. Volt öt évünk (The Last Five Years) című darabját 2001-ben mutatták be Chicagóban, s a következő évben már New Yorkban aratott hatalmas sikert. A musical komoly színészi és énekesi feladat elé állítja a szereplőket, Malek Andreát és Kamarás Ivánt: bejön egy nő. Énekelni kezd: Jamie elment, végleg elhagyta őt. Egyedül maradt. Boldogtalan. Bejön egy férfi. Most ismerkedett meg egy fantasztikus nővel: Cathy a legtökéletesebb ember, akit valaha ismert. Boldog. Aztán folytatódik a történet, váltják egymást a dalok, a jelenetek, és kiderül: a két szereplő ugyanazt a történetet meséli, csak éppen Cathy a végétől visszafelé, Jamie pedig a kezdetektől a szakításig.

Szombat, január 6.

…virtuális zsonglőrt nézni

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 3


A Trafó ismertetője szerint a Compagnie Adrien M Convergence 1.0 című előadása valós és virtuális labdák valószínűtlen koreográfiája. Egy kísérlet, melynek középpontjában a zsonglőrködés és az informatika áll. Olyan világba enged betekintést, melyben a labda és a digitális technológia nem eszköz, nem egy történet elmesélését szolgálja, hanem bennük testesül meg a fantázia és a fantasztikus valóság találkozása. A fiatal zsonglőr-informatikus költői képek sorában fogalmazza meg, hogy mit jelent számára a zsonglőrök illúziókkal teli világa, mialatt a digitális technológiával és élőzenével való találkozásban megkérdőjeleződik, majd újjászületik a zsonglőrködés műfaja. Adrien Mondot eredetileg informatikusként végzett és három éven át a francia Informatikai Tudományok Országos Kutatóintézetében dolgozott. A zsonglőrködés szenvedélyévé vált, és lelkesedése tovább nőtt, miután olyan zsonglőr-fenoménektől tanulhatott, mint Philippe Ménard, Yvann Alexandre, Yves Riazanoff és Lucas David.

…középföldei születésnapra

A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, a mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2007. január 6-án, Tolkien 115. születésnapjára szervez rendezvényt. Mindenkit várnak, aki szereti J.R.R. Tolkien könyveit, akinek tetszettek ‘A Gyűrűk Ura’ filmek, vagy aki csak úgy általában tiszteli Középfölde megálmodójának életművét. Ismeretterjesztő előadásokat, családi programokat, és színpadi előadásokat, de nyelv- és daltanulást, játékot és emlékezést is szerveznek. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban helyet kap hobbit fogadó, színházterem, piactér, nyelvész szekció, játékbarlang, játszóház, kézműves kuckó. A hétszáz forintos jegyből 150 forintot le lehet faragni, ha középföldei jelmezben érkezünk.

Vasárnap, január 7.

…Végh Sándor zenei estre a Zeneakadémiára

“Dunának, Oltnak egy a hangja…” Keller András és Várjon Dénes ezt az Ady-idézetet választotta az idei Végh Sándor zenei estek mottójául. A sorozat első hangversenyét vasárnap este tartják a Zeneakadémián. A műsor híven tükrözi a ma is időszerű verssort: a Párizsban élő Csordás Klára Bartók Nyolc magyar népdal című ciklusát énekli. Bartók román kortársa, Enescu 3. hegedű-zongora szonátáját Várjon Dénes és Keller András szólaltatja meg. A koncerten elhangzik még Dvorak Dumky-triója és részletek Bartók Mikrokozmoszából. A koncerten pódiumra lép Simon Izabella, Perényi Miklós és a Muzsikás együttes is. A programban közös zenélés is szerepel, a részletekről azonban a szervezők nem árulnak el részleteket. A koncert előtt, fél héttől az ismeretterjesztő előadásairól híres Földes Imre zenetudós tart bevezető előadást a Zeneakadémián.


…táncelőadásra a Jövő Házába

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 4



Az esten elhangzik Liszt II. magyar rapszódiája, Kodály Galántai táncok című munkája, illetve a Makrokozmosz, amely egy táncköltemény Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művére. „Bartók Béla remekműve olyan ember koreográfiájáért kiált, aki otthonosan mozog az autentikus folklórban, hiszen a Zene a komponista talán legátfogóbb hitvallása a népzenéről – annak ellenére, hogy általában nem szokták a folklór ihlette alkotások közé sorolni. Ebben a műben lehet leginkább tetten érni azt a fantasztikus bartóki zeneszerzési technikát, amely a népzenei inspirációból hoz létre univerzumot. Olyan, egyetemes zenei nyelvről van szó, amelyen keresztül kozmikus dimenziókat is felmutat a szerző, elég csak az első tétel elképesztő, a természetes aranymetszés arányaira épülő, kétirányú fúgájára gondolni” – mondja a műről Hollerung Gábor karmester. Zsuráfszky Zoltán, a Budapest Táncegyüttes művészeti vezetője koreográfiáiban eredeti – magyar, román, szlovák, délszláv és cigány – néptánc anyagból építkezik.

…moziba


A tökéletes trükk

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 5


Christopher Nolan rendező-forgatókönyvíró (és írásban társa, testvérbátyja, Jonathan) A tökéletes trükkje legalább annyira film, mint kunszt, erre tulajdonképpen szinte fel is hívja a néző figyelmét a bevezető képsorokban, miszerint tessék árgus szemmel nézni a celluloidkockákat, mert csalok. A Christopher Priest-regény nyomdokain haladó mágikus mozi az 1900-as évek eleji Londonba kalauzol (már a dátum és a helyszín is hordoz magában izgató rejtélyeket, gondoljunk csak arra, ez a miliő Hasfelmetsző Jacké), ahol két szépreményű – tehetséges – ifjú bűvész – Robert Angier (Hugh Jackman) és Alfred Borden (Christian Bale) – közös előadásokban csillogtatja a tehetségét, miközben tapasztalt segítőjük, Cutter (Michael Caine) vigyázza, terelgeti karrierjüket. Ahogy az már lenni szokott: barátokból válnak a legádázabb ellenségek, személyes áldozatok miatt elmérgesedik a kapcsolatuk, de még inkább azért, hogy kiderüljön, melyikük a jobb.

Bővebben >>

…kiállításra

Van Gogh


Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 6

Száz év után Van Gogh-kiállítás nyílik Közép-Európában, közelebbről a Szépművészetiben, ahol a holland festő mintegy 80 alkotását mutatják be. A Magyarországon 400 millió forintos rekordbüdzséjű rendezvényre rekord félmilliós nézőszámra számítanak.

bővebben>>


(M)érték



Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 7

A fotóművészet történetének tíz legnagyobb alakja közül öt magyar származású. (És mind az öt kivándorolt az országból…) Az Ernst Múzeumban közös kiállításon láthatjuk Kertész, Capa, Brassai, Moholy-Nagy és Munkácsi világhírű képeit. A szervezők szerint a gyűjtők „térden csúszva jönnének el Hegyeshalomtól a Nagymező utcáig, hogy akár egy fotót is megszerezzenek.”

bővebben>>

…síelni

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 8


A legtöbb síterepre megérkezett a hó, így akár hétvégére is érdemes sílécre pattanni. FigyelőNet összegyűjtötte a szóba jöhető síparadicsomokat, és a hójelentésben arról is tájékozódhat, hogy érdemes-e elindulni.

Sívilág mellékletünket itt találja >>


…fürdőbe

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 9



Egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Egy hajnali fürdőzés után egészen biztosan nem lesz gond az alvással és a másnap is sokkal jobban kezdődik. Fürdőösszeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni.

Fürdőösszeállításunkat itt találja >>


maradjak…

…olvasni

Enki Bilal – A szörny ébredése

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 10


Akárcsak a képregénykönyv főhőse, a szerző is az egykori Jugoszláviában látta meg a napvilágot, igaz ő vagy 40 évvel előtte, 1951-ben (édesapja Tito szabója volt). Családjával kilencéves korában költözött Párizsba, és 14 évesen, René Goscinny, az „Asterix” alkotója hatására indult el a pályán. 1971-ben megnyeri a Pilote magazin versenyét, ahol megjelenik első története, a „Bol maudit”. 1975 óta sorozatosan jelentet meg képregényalbumokat, az 1980-as „Nikopol”-trilógia az első, amit maga is ír meg. Bár Enki Bilal Franciaországban elsősorban képregényeivel vált híressé, Magyarországon először a részben számítógépes grafikával, részben filmes technikával készült Halhatatlanokkal vált ismertté, amely alapja a már említett Nikopol-téma. A Titkos fiók képregénykiadó most a mester Hatzfeld-tetralógiájának első részét hozta el, amely először 1998-ban jelent meg, második része 2004-ben, a harmadik része pedig 2006 májusában. A Szörny ébredése című első fejezet 2026-ban játszódik. A sötét jövőben az Obscurantis Order a világot és a tudást fenyegeti. Behódoltat mindenkit, aki a kultúrát, a történelmet képviseli, és saját harcosává alakítja. Mindeközben három testvér keresi egymást. A három testvér Szarajevóban született, 1993 augusztusában. Egy ágyban nőttek fel, a gránát ütötte lyukon a csillagos ég látványával. Nike, Leyla és Amir nem is tudna egymásról, ha Nikenak (ejtsd: Nájk) nem lenne különleges emlékezőkészsége. Apránként, naponta jut vissza az időben, egészen születése pillanatáig. A képregényt nem ajánljuk gyerekeknek. Nemcsak amiatt, hogy néhol naturálisan mutatja be az emberi testet és a vért, hanem mert a felvillantott jövőkép talán még a Brazilnál vagy a Szárnyas fejvadásznál is reményetelenebb.

…tévézni

Péntek, január 5.
21:25
m2

Isten hozta, őrnagy úr!

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 11


Az 1969-es klasszikust Fábri Zoltán rendezte Örkény István Tóték című regényéből. Nemcsak Latinovits Zoltán nyújt zseniális alakítást, de Sinkovits Imre, Fónay Márta, Venczel Vera és Páger Antal is felejthetetlenné teszi a filmet. A cselekmény egy mátrai falucskában játszódik a II. világháború idején. A köztiszteletben álló tűzoltóparancsnok fronton harcoló fia értesíti szüleit, hogy idegösszeomlás szélén lévő parancsnoka náluk töltené a szabadságát. A postás annyira szereti Tóthékat, hogy a fiú halálhírét tartalmazó levelet nem kézbesíti. Az őrnagy megérkezik Tóthékhoz. Hamarosan fenekestül felforgatja a békés család életét és hatalmas dobozolás kezdődik.

Szombat, január 6.
20:10
m1

Lázadás a Bountyn

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 12


Az 1962-es filmben a még fess Marlon Brandóért bolondultak a női szívek. A történet 1787-ben játszódik a Bounty hadihajón, amely a déli tengereket szeli. Az első tiszt, Fletcher Christian előkelő úri modora miatt hamar szálka lesz a kapitány szemében, aki túl kemény szabályokat érvényesít a hajón. A pohár akkor telik be, amikor Christian vizet akar adni egy haldokló matróznak, azonban Blight kapitány megakadályozza. Az első tiszt ekkor erőszakkal átveszi a hatalmat a hajón. És elkezdődik a hadihajó legénységének kálváriája.

Vasárnap, január 7.
22:20
TV2

Az ördög maga

Menjek vagy maradjak – Bowie-születésnap vagy őrnagy úr 13


Harrison Ford és Brad Pitt egy filmben, így a középkorú hölgyek és a fiatalabbak is megkaphatják a maguk szexbálványát. A férfiaknak meg ott van az akció. Tom O’Meara átlagos New York-i rendőr, átlagos családdal és az átlagosnál mélyebb érzelmekkel. Ezek az érzelmek motiválják akkor is, amikor megesik a szíve egy magányos északír emigránson, Rory Devaney-n, és úgy dönt, a családjába fogadja. Tom közvetlen környezete a házigazdához hasonlóan nemcsak befogadja, de meg is szereti az új jövevényt, a fiú pedig mindent megtesz azért, hogy meghálálja a bizalmat. Rory igazi múltja azonban mindvégig rejtve marad a rendőr előtt, mint ahogyan az ok is, amely őt Amerikába hozta… Egyszer azonban minden titokról fellebben a fátyol. Tom is megtudja az igazságot: a fiú személyében valóságos időzített bombát vett a házába, hiszen Rory a század legveszedelmesebb terroristáinak egyike.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik