Élet-Stílus

Küzdelem a génmódosítás ellen

Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását szorgalmazza a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ): eddig 62 település, valamint a Dunán-túl két régiója nyilvánította területét génmódosítás-mentes övezetté.

Napról-napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosítás veszélyeit. A biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság – a tagállamok akaratának ellenére — mégis újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkoznak.

Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom, amelynek keretében gazdák, fogyasztók, vállalkozók, közösségek, önkormányzatok és régiók génmanipuláció-mentes övezetté nyilvánította területét. Mára 25 ország több mint 4500 önkormányzata, 173 régiója csatlakozott a hálózathoz — fejtette ki Fidrich Róbert, az MTVSZ programvezetője.

Hazánkban eddig 62 település (köztük Bicske, Esztergom, Hódmezővásárhely, Marcali), a Nyugat-Dunántúli és a Dél-Dunántúli régió, valamint 314 állampolgár és civil szervezet tiltotta ki területéről a génmódosított (GMO) termékeket.


Szükséges a politika segítsége is

Fidrich hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapok génmódosítással kapcsolatos botrányai – amerikai, illetve kínai eredetű illegális génmódosított rizs megjelenése az európai boltokban, génmódosított fűféle kiszabadulása Oregon államban – azt mutatják, hogy a géntechnológiai ipar nem képes ellenőrzése alatt tartani az általa kifejlesztett technológiát. Ezért nagyon fontos, hogy a kormány tegyen meg minden lépést azért, hogy az EU tagállamai támogassák a génmódosított kukoricafajtákra a kormány által tavaly meghozott átmeneti tilalom további fenntartását.


Farkas István, a szervezet elnöke szerint szükséges a – jelenleg az országgyűlésben általános vitára bocsátott – géntörvényjavaslatot képviselői indítványokkal tovább szigorítani, hogy a törvény gyakorlatilag tegye lehetetlenné a génmódosított növények magyarországi termesztését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik