Élet-Stílus

Sikeres kínai magfúziós kísérlet

admin
admin

2006. 09. 28. 15:23

Kína sikeresen végrehajtotta első fúziós reaktorkísérletét – jelentette be csütörtökön az érintett kutatóintézet szóvivője.

Kína más országokhoz hasonlóan folytat kutatásokat a nap belsejében zajló magfúzióhoz hasonló elven működő reaktor kifejlesztésével kapcsolatban, abban a reményben, hogy ennek révén valamikor létrejöhet az atomhasadáshoz képest kisebb mértékben szennyező, korlátlan energiaforrást jelentő megoldás, a Kínában különösen nagy gondot okozó, importált nyersolaj és szén felhasználásának alternatívája.

A kínai plamzafizikai kutatóintézet Tokamak fúziós berendezésén végezte el a kísérletet Hefei kelet-kínai városban. A berendezés hasonló az ITER-hez (International Thermonuclear Experimental Reactor), amelyet a dél-franciaországi Cadarache városában épül majd fel 2015-re. Kína is résztvevője az ITER reaktorprojektnek, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Japán, Oroszország, India és Dél-Korea mellett.

A kínai kísérletről csak annyit közöltek, hogy a reaktorban sikerült plazmát előállítani, ami a szakértők szerint csak a kiinduló lépése a folyamatnak – és ez már más országoknak is sikerült.

Ugyanakkor a németországi Jülich plazmafizikai intézetének vezető kutatója is elismerte, hogy „Kína jelentős lépést tett meg ezzel”. Mások szerint a kísérlet Peking számára inkább presztízsértékű, Kína jelezni kívánja, hogy rászolgált az ITER-tagságra és részvétele hasznos a közös kutatások szempontjából.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.