Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida

A hétvégén dübörög az újbudai jazz, a Mahler-ünnep, a Bor-, valamint a cirkuszfesztivál. És lesz ős-Kispál is.

Az Újbudai Jazzfesztivál döntésre kényszeríti a rajongókat: például pénteken Pat Appleton és a CSÖ között kell választaniuk. (A döntésük csak rossz lehet: a másikat kihagyják. Döntésük csak jó lehet: választásuk zseniális.) Ráadásul érdemes a Borfesztiválra is kilátogatni, vasárnap pedig Mahler saját kezű zongorajátékát is hallgathatjuk. Lesz két legenda – az ős-Kispál és a Csókolom – koncertje. Aki mindezek ellenére is otthon marad, a tévében is választhat kiváló filmeket.

A kérdés továbbra is: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, szeptember 8.

… Pat Appleton-koncertre az A38 Hajóra



Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 1


A jelenleg Berlinben élő, libériai származású Pat Appleton 1999-ben robbant be az európai nu jazz/lounge szcénába, amikor feltűnt a De-Phazz második lemezén. Pit Baumgartner, a kiváló elektro-lounge zenekar agytrösztje ragyogó érzékkel ismerte fel a Pat hangjában rejlő lehetőségeket, és a De-Phazz egy szempillantás alatt a műfaj legnépszerűbb formációjává vált. Pat Appleton hol élesen gyermekies, hol dívásan búgó hangja remekül ellenpontozza a másik énekes, az európai funkycsászár, Karl Frierson soulos orgánumát. A De-Phazz következő lemezein (Death by Chocolate, Daily Lama, Natural Fake) végképp kiteljesedett Pat szerepköre: a háromszótagos csacska-macskaháttérvokáltól a vidám táncos mambókon át a lassú soul-balladákig minden feladatot tökéletesen old meg. Házigazda: a Jambalaya zenekar.


… CSÖ-koncertre a Fonóba



Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 2


A Fonóban ráadásul nemcsak a CSÖ – teljes nevén Creative Studio Öt –, hanem a kiugró tehetségű cimbalomművész, Lukács Miklós első saját formációja, a Lukács Miklós Quintet, valamint a cseh Iva Bittová és a Samsarais is játszik. Maradjunk a CSÖ-nél! A legendás Kolinda és Makám zenekarok szerzője és gitárosa, Krulik Zoltán a hetvenes évek második felében hívta életre a Creative Studio Öt – azaz CSÖ – nevű formációt. Az előbb említett zenekarok mellett a CSÖ olyan mindenre nyitott, újító-kísérletező alkotóműhely volt, s olyan merőben új zenei perspektívát jelentett, mely messze túlmutatott az akkor ismert irányzatokon. A kizárólag instrumentális formában megszólaló társulat saját kompozíciói merész motívumok, harmóniai és ritmusszerkezetek, s persze improvizációk kombinációjából állt össze, melyek addig ismeretlen színeket, formákat, hangzó világokat varázsoltak a közönség köré. Ma talán world-jazznek nevezhetnénk a harminc évvel ezelőtt először próbált, de ma is újnak számító műfajt. Az újjáéledő Creative Studio Öt a Fonóban most bizonyíthatja is mindezt…

bővebben az Újbuda Jazzfesztiválról>>

szombat, szeptember 9.

… legendás hangszercsodák megszólaltatására a Művészetek Palotájába



Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 3


Hosszú évtizedek után megszólal néhány „régi” elektroakusztikus és elektronikus hangszertalálmány, mint például a Theremin, Mellotron, Ondes Martenot, Hammond orgona és a legelső Moog szintetizátor. A különleges hangszerritkaságokon ismert hazai és külföldi muzsikusok az 1900-as évek népszerű jazz melódiáitól a jazz-rockon át a kortárs zeneművekig mutatnak be érdekes és szórakoztató válogatást Mandel Róbert rendezésében.

… Csókolom-koncertre az A38 Hajóra



Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 4


A nyolcvanas-kilencvenes évek undergroundjának legendás zenekara – közel változatlan felállásban – ismét koncertezésbe fogott. A Csókolom meghatározó egyénisége az érzékeny fotós-filmes-szövegíró-énekesnő Ujj Zsuzsa. Talán a Csókolom áll a legközelebb az angolszász underground és rock and roll női előadóinak (Nico, Patti Smith) világához: a nyers, hol rockos, hol reggae-s, hol balladás hangzás gyönyörű alapként szolgál Ujj Zsuzsa hol melankolikus, hol felkavaróan dühödt szövegeinek: „Férfi nélkül nem nő a nő, csak vérszegény szobanövény…”

… designpiacra a Szimpla Kertbe

Egyedi kezdeményezésként szombaton délben megtartják a használt lakberendezési tárgyak piacát, ahol mindenki áruba bocsáthatja megunt Singer-varógépét vagy Erika foteljét.

bővebben>>


…akrobatikus színházi produkcióra a Jövő Házába



Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 5


A csütörtökön kezdődött Nemzetközi Cirkuszínház Fesztivál az akrobatika és a színház ötvözetéből szöletett Új Cirkuszt állítja a középpontba. A záró, szombati napon például a cseh Teatro Divaldo Continuo kápráztatja el függönyakrobatikus produkciójával az érdeklődőket.

A Pavel Stourac rendező által vezetett Continuo Theater profi, nemzetközi színházi társulatának előadása igazi csemege a színház kedvelőinek, mert mesterien keverednek a színpadképbe a légiakrobatika elemei, vezetődik a történet fonala a mozgásszínházi jeleneteken keresztül. Az előadásban látható cirkuszi elemek: légiakrobatika: trapéz, függöny/tissue, talajakrobatika. Remek példa ez a cirkuszszínház műfaján belül arra, hogy hogyan lehet a színház felől indulva közelíteni a cirkuszhoz.


bővebben>>

… Chromosomos koncertre a Fonóba


Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 6

Szombaton a Fonóban a Szakcsi New Gipsy Jazz és a Chromosomos folytatja az újbudai jazz és világzene folyamot. Az előbbit nem kell bemutatni. Az utóbbi egy lengyel, instrumentális improvizatív zenét játszó kvartett, amely méltó folytatója a sok évtizede híres polák jazzhagyományoknak. Az együttes stílusa a közelmúltban nyílt world-, illetve kortárszenei perspektívák felé mutat. A Chromosomos olyan zenei elemeket fűz egybe, melyek a zenekar tagjainak, különböző irányzatok iránti természetes vonzalmából fakadnak. Így kerülnek a produkcióba etno-, progresszív rock- vagy jungle-elemek is. Egy közös nevező mégis van: a jazz, illetve a jazz ritmizáltsága, improvizatív jellege, vagyis szabadsága. Az esten fellép még a Binder–Borbély duó és a japán Mirror World Quartet.

bővebben az Újbuda Jazzfesztiválról>>

vasárnap, szeptember 10.

… eredeti Kispál-koncertre az A38 hajóra


Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 7

Klasszikus és különleges felállás: az alapító trió (Brautigam Gábor, Kispál András, Lovasi András), néhány esetben Ózdi Dezsővel kiegészülve az első négy lemez anyagával tesz egy kis időutazást. A nagy érdeklődésre való tekintettel újráznak Lovasiék! Az erős pécsi kötődésekkel bíró Kispál és a Borz 1987 óta működik. Az első lemez megjelenése óta népszerűsége töretlen, és egyre fokozódik, túlzás nélkül Magyarország legismertebb és legtudatosabb rockzenekaráról van szó. Mindebben óriási szerepe van Lovasi András finom, hol szarkasztikus, hol patetikus, a szürrealitással finoman kacérkodó szövegeinek. A Kispál és a Borz muzsikájában a korai Police hatása éppúgy felfedezhető, mint David Bowie-é, de a tagok mindebből jellegzetesen egyéni világot gyúrtak össze. Tomboló sikerű, teltházas turnéik, lemezfelvételeik és egyéb projektjeik mellett arra is jut idejük, hogy filmekben működjenek közre, a Csinibabától Jancsó Miklós legutóbbi munkájáig.


… a Borfesztivál zárónapjára a Várba


Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 8

A jubileumi borfesztiválon 15 ország 200 borászatának 3000 féle bora várja a látogatókat a Budai Várban 5 napon át. A fesztivál díszvendége Ausztrália, míg gasztronómiai főszereplője a pogácsa. A Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A Borfesztivál szerves része a gasztronómia: grillsarok, halterasz, bogrács tanya, látványkonyha, helyben sült pogácsa, töki pompos lángos, juh-, kecske-, tehénsajtok, borkorcsolyák és egyéb ínyencségek várják a Látogatókat. Vasárnap utoljára!


bővebben>>

… Mahler-ünnepre a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 9

Igazi különlegességgel zár a Mahler-ünnep. Maga a zeneszerző játsza az V. (cisz-moll) szimfóniáját együtt a Fesztiválzenekarral. Edwin Welte és Karl Bokisch 1904 novemberében mutatta be találmányukat, azt a gépzongorát, amely pneumatikus úton, lyukkártyák segítségével minden korábbinál pontosabban rögzítette és tette bármikor reprodukálhatóvá a zongorahang magasságát, időtartamát és erősségét. Az egyik első művész, akivel e hangszeren felvétel készült, Gustav Mahler volt: játékát négy tekercs örökítette meg. A Hans Schmitz stuttgarti gyűjteményéből Budapestre érkező gépzongora-tekercsekről elhangzik Mahler IV. szimfóniájának utolsó tétele és az V. szimfónia híres Gyászindulója. A felvételeket Fischer Iván mutatja be.


bővebben>>


… moziba

Volver


Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 10

Az Oscar-díjas, zabolátlan spanyol filmtorreádor, Almodóvar főhősnője, a gyermekkori titoktól terhelt Raimunda (istennő: Penélope Cruz) több műszakban robotoló, tűzről pattant anyatigris (férje munkanélküli), nővére, Sole (Lola Dueñas) visszahúzódó, elhagyott fodrásznő. Csak a nagynénjük (Yohanna Cobo) iránti rajongás közös bennük. A vidéki tánti váratlan halála megviseli a testvéreket. A baj nem jár egyedül: Raimunda lánya leszúrja részeg apját, aki molesztálja. Raimunda számára elkélne a segítség, az sem baj, ha túlvilági. A szellemként „kísértő” nagynéni felbukkanása éppen ezért kapóra jön.

Bővebben >>

…kiállításra

Dalí-kiállítás Szegeden



Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 11

A kiállítás nem teljes körűen válogat a Dalí-életműből, a katalán művész festményeit ez alkalommal nem láthatják a szegediek, a bemutatásra kerülő grafikai sorozatok, azonos témákat feldolgozó ciklusok mégis jellegzetes hangulatot teremtenek, rávilágítanak az egoista pénzhajhász művész tehetségére. Dél-Alföld „fővárosa” latinos könnyedséggel szürreális arany, piros, és fekete ruhába öltözik. A szervezők semmit nem bíznak a véletlenre, és mindent elkövetnek, hogy az élmény felejthetetlen legyen, a kiállítás látogatói például felköthetik a jellegzetes Dalí-bajuszt, a tárlat idejére átkeresztelik a Somogyi utcát Dalí utcára, egy étterem menüt nevez el a katalán mesterről, egy cukrászda pedig Dalí-fagylaltkehellyel idézi meg a spanyol művészt. Ez alkalommal 117 alkotás érkezik Magyarországra. A kiállítás nem azonos a közelmúltban Budapesten zárult Dalí-kiállítással, bár van átfedés a bemutatott munkák között.

Bővebben >>

Maradjak…

… olvasni

Marx György: Gyorsuló idő


Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 12

Nyilvánvalóan nem a kvantummechanika alapjairól, avagy a neutrínók rejtélyes fizikájáról írt jelentékeny műveinek köszönhető a XX. század fizikája kiemelkedő magyar tudósának, Marx Györgynek (1927–2002) a szakmai körökön túli széles körű ismertsége. Sőt még annak sem, hogy a kozmikus meteorológia terén elért kutatásának elismeréseként egy csillag is az ő nevét viseli, hanem a tudósok felelősségéről, törékeny földünkről, az univerzumról, a tudatlanság rizikójáról írt világos, közérthető, magával ragadó cikkeinek, tanulmányainak. „Aki megszületik egyszer – valamilyen okból –, meg is fog halni. Zérus kockázat éppúgy nem létezik, mint végtelen hosszú földi élet.” E bizonyosság tudatában törekedett egész munkássága során a kockázatok enyhítése mellett társadalmunk jobbítására.

Bővebben>>

…tévézni

Péntek, szeptember 8.
M2, 22:05

Florida, a paradicsom


Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 13

Jim Jarmusch több díjat nyert, kultikus filmjét bármikor bárhol, bárhanyadszor érdemes újranézni. A Budapestről 1982-ben Amerikába érkező Évát ott élő nagynénje csak dolgoztatja, és zsarnokoskodik felette. De amikor az unokabátyja, Willie és annak társa, Eddie, némi kártyanyereséggel a zsebükben, elviszik Floridába, az olcsó motelszobából kinézve sem derűsebb a világ. A pénz hazájában pénztelenül (hisz a fiúk hamarosan mindent elveszítenek) nyomorúságos az élet. Körkép ez – a szerencsejáték kimenetelétől függően – egyszer fent, máskor lent levőkről. Általában az utóbbi, persze…

Szombat, szeptember 9.
M1, 23:30

Kiss Kiss /Bang Bang/


Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 14

Kevés össze nem illőbb pár adódik az életben, mint Félix, a hidegfejű bérgyilkos és az öt éves gyermek szellemi szintjén élő elmebeteg Buba. Mikor Felix a „szakmájából” kikopván visszavonul a bandától, szemtelenül sok pénzért elszegődik bébiszitternek Buba mellé, aki még soha nem hagyta el macikkal, villanyvonatokkal és pöttyös labdákkal zsúfolt szobáját. Felixet kitartásra sarkallja a sok pénz, de előbb-utóbb elunja a gyerekszobát, hóna alá csapja Bubát, és nekivágnak az életnek: cigarettáznak, whiskyt vedelnek, diszkóznak és persze jól becsajoznak. Csakhogy Felixnek van még egy régi elintézetlen ügye, melynek számláját hamarosan benyújtja valaki…

Vasárnap, szeptember 10.
Duna Tv, 21.55

Dogville – A menedék


Menjek vagy maradjak – Csókolom vagy Florida 15

A történet színtere Dogville, egy kis bányászfalu a ’30-as évek Amerikájában. Lakói szegény emigránsok, „jó és becsületes polgárok, akik szeretik városukat” – tudjuk meg a narrátortól, aki az egész film alatt kalauzolja a nézőt. Ebbe a világtól elzárt közösségbe érkezik üldözői elől menekülve Grace (Nicole Kidman). A fiatal, csinos nőt a falu lakói egy tanácskozást követően befogadják, és úgy döntenek, menedéket nyújtanak neki az őt üldöző gengszterek elől. Cserébe Grace mindenben a segítségükre van… Ami azonban kezdetben szívességeknek indul, később kényszerré, valóságos terrorrá válik. A teljesen lecsupaszított díszletektől ne ijedjenek meg, az utóbbi évek egyik legerősebb filmje a 2003-as Dogville!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik