Élet-Stílus

Terjedőben az online televíziózás

A szakemberek szerint az internetnek köszönhetően reneszánszát éli a televíziózás – adta hírül az sg.hu.

Egyre gyakoribb, hogy egy-egy csatorna internetes verzióval egészítse ki szolgáltatását, valamint az online televíziók száma is folyamatosan nő, a problémát csupán a technikai megvalósítás mikéntje jelenti. Két alternatíva közül választhat a világhálót meghódítani kívánó csatorna: a fájlcserélő hálózatokat igénybevevő rendszeren, illetve csatlakozhat az úgynevezett IPTV-khez, akárcsak a Deutsche Telekom, aki még idén be kívánja indítani ezt a szolgáltatást. Gerhard Stoll, a müncheni Rádiótechnikai Intézet audio és multimédiás területekért felelős szakreferense szerint a technika már érett az IPTV-k megvalósítására, ezzel pedig a média ezen ágazata utolérheti az online piacon már jelenlévő rádiókat – írja az sg.hu.

Mindenképpen nagy adatátviteli sebességet biztosító technika szükséges a nagy felbontású internetes televíziók műsorszórásához, ezért elengedhetetlen, hogy a piac beindításához a nagyvárosokban minél hamarabb kiépüljenek a VDSL-hálózatok. Ezek ugyanis mintegy ötvenszer gyorsabb internetelérést képesek biztosítani a jelenleg használt DSL-rendszerekhez képest. Továbbá szükség lesz a műsor fogásához Set-Top-Boxokra is.

Hazánkban is egyre több televíziós csatorna műsorai tekinthetők meg interneten. Legismertebb online televízió a Fix TV, de a TV2, az RTL Klub, a Magyar ATV, a Duna TV, a Hír TV, az M1, a FreeTV és a Zenit TV műsorai is webcast formájában – részben vagy egészben – már a világhálón is megtekinthetők. A T-Online Magyarország pedig áprilisban meg kezdte IP-alapú televíziós szolgáltatás műszaki tesztjét – olvasható az sg.hu oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik