Élet-Stílus

A szélsőséges időjárás utópiája

Tizenkilenc év múlva átlagosnak számíthat az olyan szélsőséges időjárás is, amely egy nap alatt száraz hőséget, majd hirtelen hatalmas mennyiségű csapadékot, és ennek hozományaként pár órán belül árvizet produkál – áll a frissen elkészült nemzetközi éghajlatváltozási stratégiában.

A Magyar Hírlap cikke szerint a most elkészült stratégiában felmelegedésről nem, vagy csak nagyon óvatosan, hosszú távon, globális térben beszélnek. Helyette inkább az időjárás változékonyságát hangsúlyozzák.

Áprilisi fagyok

Az idei június egyáltalán nem számít különlegesnek – nyilatkozta a lapnak Kalmár Györgyné, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A Kárpát-medencében korábban is előfordultak ingadozások, hidegebb vagy melegebb, szárazabb vagy csapadékosabb időszakok. Az utóbbi száz év mérési adatai magasabb hőmérsékletekről és alacsonyabb csapadékmennyiségről tanúskodnak. A trend tehát vitathatatlan.

Az utóbbi húsz évben egyre kevesebb olyan esztendő volt, amikor az évi középhőmérséklet a sokévi átlag alatt maradt, a csapadék megoszlása pedig egyre egyenetlenebb. A téli hőmérséklet- emelkedés kevésbé egyértelmű. Decemberben inkább hőmérséklet-csökkenés tapasztalható. Januárban átlagos téli értékeket mérnek, februártól viszont egyértelműen hőmérséklet-növekedés tapasztalható.

A klímaváltozást nálunk talán legszemléletesebben az áprilisi fagyok gyakoribbá válása mutatja. Az utolsó tavaszi mínusz fokok átlagos határnapja mind későbbre tolódik. Mindez azt jelenti, hogy a késő tavaszi fagyok gazdasági kockázata egyre jelentősebb.

Ritkább, árvízszerű esőzések

Nálunk is megszaporodhatnak az extrém időjárási jelenségek. Ritkábban esik, de akkor egyszerre nagyon sok. Emiatt a jelenleginél is nagyobb és veszélyesebb árvizekre, különleges helyzetekre, hatásokra kell készülnünk. És ez a Magyar Hírlap szerint nem is a távoli jövő prognózisa.

A cikk szerint a mostani miskolci vízfertőzés is az extrém időjárás következménye. Június elején hatalmas mennyiségű eső esett Miskolctapolcán, emiatt mosódott be szennyeződés a karsztvízbe. Három héttel korábban szintén az esők duzzasztották rekordmagasságúra a Tiszát és a Körösöket. De a szélsőséges csapadék miatt szakadt át pár éve a nagybányai ciántározó gátja, elszennyezve a Tiszát, gyakorlatilag elpusztítva a folyó élővilágát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik