Élet-Stílus

Az emberiség egyetlen esélye az Univerzum

Stephen Hawking, a világ legismertebb elméleti fizikusa egy előadásán arról beszélt, hogy az emberiség egyetlen esélye a világűr meghódítása.

Az emberiség fennmaradásával kapcsolatban azt fejtegette Stephen Hawking, hogy az Föld lakóinak egyetlen túlélési esélyünk a világegyetem kolonializálása. Az ismert brit tudós Hong Kongban tart előadássorozatot, és ezt megelőzően ismertette nézeteit egy sajtókonferencia keretei között.

Véleménye szerint a Föld egyre veszélyesebb számunkra, egyre nő egy végzetes katasztrófa bekövetkeztének az esélye, ezért ki kell tudnunk lépni az univerzumba. 20 éven belül állandó bázist kellene létrehozni a Holdon, majd az elkövetkező 40 évben egy kolóniát a Marson. Fontos hogy az emberi faj megmentése érdekében képesek legyünk szétszóródni az űrben, és bár a Földhöz hasonló csodálatos világot a közeli naprendszerekben nem igen fogunk találni, bolygónk egyre több fenyegetésnek van kitéve.

Egyre érezhetőbb a globális felmelegedés hatása, újra egy nukleáris háború rémével kell együtt élünk, de lehetne még sorolni a veszélyeket a genetikailag megkonstruált vírusoktól a szupervulkánokon át egészen olyan problémákig, melyekről esetleg még tudomásunk sincs, fejtegette nézeteit a 64 éves, kerekesszékhez kötött tudós, aki egy számítógép segítségével kommunikál a külvilággal.

A MIT (Massachusetts Institut of Technológie) szakértői szerint Hawking szakterületén messze túlmutató kérdéseket feszeget, és időnként alaposan el is veti a sulykot. Alan Guth fizika professzor és kollegája Joshua Winn nem látják be sem tudományos, sem technikai szempontból miért lenne nagyobb az esély a túlélésre a Marson vagy a Holdon, mint a Földön. Ugyanez a véleményük a kolonizálás megvalósíthatóságáról is, már ami a közelebbi jövőt, az elkövetkező 50 évet illeti. Annak, hogy valaki a technológiai fejlődés ilyen üteme mellett 100 évre előre tekintsen végképp nem látják értelmét.

Az tény, hogy a vita folyik a Föld és az emberiség nem éppen harmonikus együttműködéséről, illetve arról, hogy meddig tartható a civilizációnk nem tudatos működésének fenntartása, a környezet pusztító és erőforrás pazarló magatartása. A jelentősebb jövőkutatók sem mernek becslésekbe bocsátkozni, hogy meddig fenntartható a jelenlegi állapot. Hawking nem haszontalan témát feszeget, mindössze nehéz szembenéznünk társadalmi és gazdasági működésünk ijesztő árnyoldalaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik