Élet-Stílus

Internetre kerül a Kennedy Könyvtár

Az egykori amerikai elnökről elnevezett könyvtár és múzeum anyaga kerül fel elsőként a világhálóra, mégpedig egy hosszúra nyúló kísérlet keretében, amely akár egy teljes évtizedig is eltarthat.

Lapértesülések szerint a JFK Könyvtár és Múzeum vezetése az összesen 12 hasonló, egykori elnökökről elnevezett intézményt felügyelő Nemzeti Archívummal egyetértésben úgy döntött, hogy a korosodó, gyorsan romló állapotú anyagokat gyorsított ütemben teszik elérhetővé digitális formában. Ezzel egyrészt az értékes állomány megőrzését szeretnék garantálni, másrészt pedig elérhetővé tenni azt a nagyközönség előtt az interneten.

A mintegy 400 millió dokumentumból álló gyűjtemény – amely mintegy 2,3 millió méter terjedelmű film-, valamint 9000 órányi hangfelvételt is tartalmaz – fokozatosan kerülne fel az internetre. Elsőként Kennedy saját iratai, jegyzetei válhatnak a digitális világ részeivé, amire az optimista jóslatok szerint 18 hónapon belül sor kerülhet. A program egyébként egyfajta próbaként szolgál majd az elnöki könyvtárak rendszerét felügyelő szervezet számára, amely a sikeres végrehajtás esetén a többi hasonló intézménynél is hasonló döntésre juthat.

A könyvtár tulajdonában rengeteg érdekes, kutatók számára rendkívül hasznos és olykor meglepő dokumentumok is megtalálhatók. Példaként említhető azon hangfelvétel, amely szerint a NASA annak idején nem értett egyet a holdra szállás programjával.

Ennél ugyanis jóval fontosabbnak tartották a Hold környezetének tanulmányozását és természeti erőinek megismerését. Igazat adhatunk tehát Deborah Leffnek, a könyvtár igazgatójának, aki úgy nyilatkozott, hogy ezzel a lépéssel a Kennedy-adminisztráció új területeit, aspektusait tárhatják fel a nagyközönség előtt.

“Kennedy elnök szerette a történelmet, ihletett merített belőle. A terjedelmes gyűjtemény közzétételével remélhetőleg ugyanilyen hatást váltunk majd ki, amely több generáción keresztül érvényesülhet” – jelentette ki JFK legfiatalabb testvére, Edward M. Kennedy szenátor. A bedigitalizálás mellett egyébként másodpéldányokat is készítenek a gyűjtemény állományából, amelyeket az eredeti helyszíntől távol őriznek majd, hogy minimalizálják egy tűzvész, vagy egyéb káreset következményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik