Élet-Stílus

Minden ötödik magyar gyermek túlsúlyos

A fővárosi iskolásfiúk 18 százaléka túlsúlyos, míg a lányoknál 20 százalék ez az arány - derült ki az Országos Élelmiszerbiztonsági- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI) a világ egyik legnagyobb élelmiszergyártó multinacionális cégével közösen, 2005 szeptemberében elvégzett reprezentatív felméréséből.

A felmérést az OÉTI és az ÁNTSZ szakemberei a pedagógusokkal együttműködve, a szülők beleegyezésével 16 budapesti kerület 18 általános iskolájának 117 osztályában végezték el. A felmérés különlegessége, hogy az elhízás mértékét a testzsír-sovány testtömeg arányának mérésével is vizsgálták.

A felmérés során számos életmódbeli kérdésre is válaszoltak a 7-18 éves korú tanulók, például hogy hogyan töltik a szabadidejüket, milyenek a vitamin és ásványi anyagfogyasztási szokásaik, dohányoztak-e már vagy dohányoznak-e rendszeresen. Ez utóbbi kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a serdülő fiúk 5, míg a lányok 10 százaléka cigarettázik rendszeresen. A 7-14 éves korú gyerekek fele nem elégedett a saját testével, fogyni szeretnének, sőt 20-30 százalékuk már fogyókúrázott is.

A napi testmozgás alig több mint a serdülők felére jellemző. Ugyanakkor a gyerekek egy része nem étkezik naponta háromszor, és van köztük kifejezetten soványnak mondható is. A vitamin- és ásványi anyag utánpótlással a túlsúly ellenére gond van. Pozitív jelenség, hogy az elmúlt évekhez képest nőtt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, és barna kenyeret is többet vásárolnak a családok, mint régebben.

Dr. Antal Magda, az OÉTI főosztályvezető főorvosa rámutatott, hogy a gyermekkori elhízás azért is veszélyes, mert az a felnőttkori elhízás fokozott kockázati tényezője. A már elhízott gyermekek testtömegét nehéz csökkenteni. A sajtótájékoztatón ismertettek egy új programot, amelynek keretében általános iskolásokkal – játékos formában – ismertetik az egészséges táplálkozás alapelveit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik