Élet-Stílus

Májusban folytatódik a ciánper

admin
admin

2006. 03. 02. 13:13

Két hónap múlva, május 8-án folytatódik az 5 éve tartó ciánper, amelyben a felperes magyar állam kártérítést követel az alperes Transgold SA romániai cégtől a 2000-es tiszai ciánszennyezés miatt - döntött a bíró a Fővárosi Bíróság csütörtöki tárgyalásán.

A csütörtöki tárgyaláson betegségére hivatkozva nem tudott megjelenni az alperes jogi képviselője. A cég törvényes képviseletében Ioan Hudrea az igazgatótanács alelnöke fejtette ki álláspontját. Elmondta: a műszaki nyelvben is járatos tolmácsra, az ehhez igazodó lassabb tempójú tárgyalásra lenne szükségük ahhoz, hogy követni tudják az érveléseket, véleményeket, magyarázatokat. Továbbá időt kért ahhoz, hogy a még le nem fordított iratokat elemezhessék, valamint olyan jogi szakértői csoportot hozzanak létre, amely munkájába az európai uniós jogot ismerő, valószínűleg angol ügyvédet is bevonnak.

Figyelmeztetett arra, hogy a múlt évben tartott korábbi tárgyaláson az általa elmondottak fordítása – főként műszaki vonatkozásokban – több pontatlanságot tartalmaz, ennek pontosítását kezdeményezi.

Szekcskay András, a felperes jogi képviselője hangsúlyozta: időhúzásnak tartja az alperes újabb javaslatait. Ezek az eljárásjogi kérdések az 5 év alatt már számtalanszor szóba kerültek. Kérte a bíróságtól, hogy követelje meg az alperestől a polgári perrendtartás jogi kereteinek betartását. Javasolta továbbá, hogy a bíróság hozzon közbenső ítéletet az alperes ciánszennyezésben való felelősségét és kártérítési kötelezettségét kimondva.

Az eljáró bíró szerint is célszerű lenne a rész- és közbenső ítélet meghozatala a perben, amelyben a magyar állam 28,6 milliárd forint kártérítést követel a Transgold SA-tól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.