Élet-Stílus

Lovász Irén koncert szombaton

Karácsonyi koncertet ad december 17-én a Hagyományok Házában a as eMeRTon-díjas énekesnő.

Lovász Irén épp tíz éve robbant be a hazai és a nemzetközi népzenei-világzenei élvonalba. A 2003-as eMeRTon díjkiosztón az „Év Legjobb Énekesnője” kitüntető címet elnyert énekesnő most készülő lemezének anyagából nyújt ízelítőt a közelgő ünnep hangulatának jegyében. A műsorban a karácsonyi ünnepkör szokásénekei, kántái, máriaaltatói, valamint latin nyelvű gregorián és többszólamú dallamok, himnuszok, és zsoltárok hangoznak el. Közreműködik: Mizsei Zoltán (ének, pszaltérium, harmónium, udu) és Szokolay Dongó Balázs (furulyák, fulyara, duda, szaxofon).

Lovász Irén első lemezét, a Világfát a Magyar Nemzeti Múzeum adta ki a nagy millecentenáriumi régészeti kiállítás kísérőzenéjeként. Átdolgozott, rövidített kiadása (Irén Lovász: Rosebuds in a Stoneyard, 1996) egy csapásra meghódította a német és a nemzetközi népzenei, világzenei szakírókat és a közönséget. 1996-ban a lemez elnyerte a Német kritikusok díját az etno- és világzene kategóriában. A nagy siker után a Világfát 1999-ben a magyar Fonó Records is kiadta. Közben több lemeze jelent meg itthon és külföldön. Supreme Scilence (1998) című lemezének dalait Peeter Vahi észt zeneszerző külön Lovász Irén hangjára komponálta.

A hazai Makám együttessel három közös lemeze jelent meg: Skanzen (1999), 9 Colinda (2001) és Szindbád (2002). A cseh, morva és szlovák zenészeket felvonultató Teagrass együttessel közösen készített albuma a Wide is the Danube (2000) nevet viseli.

Lovász Irén eredetileg bölcsészettudománnyal, néprajz- és kultúrakutatással foglalkozott. Néprajztudományból doktorált, és 1995-ben akadémiai tudományos doktori fokozatot (PhD) szerzett. Korábban egyetemi oktató volt, dolgozott a Néprajzi Múzeumban, tudományos kutatásokat folytatott, és számtalan publikációja jelent meg. Énekesi pályája ebben a tudományos kutatói életműben, de leginkább a magyar parasztság népköltészetében, hagyományos kultúrájában gyökerezik, amely gyermekkorának mindennapjait éppúgy meghatározta, mint felnőttkorának értékrendjét, világszemléletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik