Élet-Stílus

Hol köszöntsük az újévet?

Könnyen otthon találja a szilveszter azt, aki még csak tervezgeti utazását. Pedig a sivatagi lovasszántól az időutazáson át a fáklyás felvonulásig számtalan módon köszönhetjük az újévet. A legfőbb kérdés: sapkában vagy fürdőruhában szeretnénk koccintani.

A magyarok körében népszerűek a néhány napos római, párizsi vagy prágai városlátogatások, de itt a síutak szezonja is, s e téren Ausztria és Szlovákia is igen kedvelt az utazók között. Sokan repülnek a télből a nyárba: vannak, akik a decemberben is enyhe Máltát választják, mások a trópusokat Kenyától az Egyesül Arab Emirátusokon át a Maldív-szigetekig. Itthon a kastély- és wellness-szállók szabad szobái fogynak el először, de kedveltek a csendesebb panziók is. A hazai, európai és mediterrán szilveszteri utazások többsége 3-5 napos, az egzotikus, illetve a távolabbi úticélokra szervezett programok általában egyhetesek vagy akár még hosszabbak. Az árak ennek megfelelően változnak: van olyan iroda, ahol húszezerből kijön egy hévízi hosszú hétvége, míg a csúcson a dubai vagy a Seychelles-szigeteki sokcsillagos szállodában eltöltött hetet találjuk, akár egymillióért.

Lovasszán vagy síelés a sivatagban

A megkérdezett utazási irodák december végére tervezett utazásainak többsége a szilveszteri programot is magában foglalja: gálavacsorát vagy zenés műsoros estet, de akad olyan utazási csomag is, amelynél külön kell mindezt kifizetni. A külföldi utakra alapvetően az jellemző, hogy a szilveszteri vacsora és a többi extra szolgáltatás választható, a belföldi szálláshelyek pedig inkább kész, komplett programokat kínálnak. „Van, ahol egész kis színházat kerítenek a 3-4 napos szilveszteri mulatság mellé, például visszarepítik az utazót a harmincas évekbe” – mondta el a FigyelőNetnek Pajor Mariann, a Startutazás marketingvezetője.

Extrák azoknak is járnak, akik messzebbre utaznak: Bali szigetén a Vista egyik szilveszteri ajánlata három kirándulást is tartalmaz, amellett, hogy egy üveg bort és balinéz masszázst is kapnak érkezéskor a turisták. „A különlegességeket kedvelők például síelhetnek a sivatagban, miközben a világ legelegánsabb szállodájában laknak Dubaiban. A bátrabbak kalózkodhatnak Kubában vagy akár elmehetnek egy vulkántúrára Szicíliában. Itthon a sláger a lovasszán lesz, amit az időjárás függvényében lehet foglalni” – sorolta a lehetőségeket Lizán Balázs, a Budavár Tours marketingigazgatója.

Az osztrák síparadicsomok szálláshelyein általában van szilveszteri vacsora és műsor, ezekért azonban külön kell fizetni, de attól is függ az ár, hogy gyermekbarát-e a szálloda, vagy hogy vannak-e wellness-szolgáltatásai. „Aki szervezett fáklyás felvonulást, rodel-abendet, azaz esti szánkózást, síovit, esetleg parasztudvarból származó alapanyagokkal készített vacsorát keres, annak már mélyebben a zsebébe kell nyúlnia” – jelentette ki Kovács Krisztina. Az Eunion Travel vezetője hozzátette, a magyar síelőknek azért is van nehezebb dolguk Ausztriában, mert ott általában hét-nyolc napos turnusok vannak, míg mi kedveljük a három-négy napos síutakat. „Az ünnep így is eladható, az osztrákoknak nem érdekük a magyarok által jobban keresett rövidebb turnusok értékesítése.”

Mi van az árban?

A közvélekedéssel ellentétben nem minden esetben olcsóbbak a szlovák szálláshelyek az osztrákoknál, bár sok esetben a járulékos költségek, mint az utazás vagy a síbérlet magasabbak lehetnek. Szlovákiában az egyik legolcsóbb szilveszteri ajánlat négy éjszakai szállás félpanzióval a Liptovská Porúbka-i Baska turistaszállón, 17 900 forintért, ehhez jön még a szilveszteri vacsora 4 900 Ft/fő áron. Egy magas-tátrai hotelben azonban negyvenezer forint is lehet az ár öt éjszakáért, a gálavacsora pedig a tizenháromezer forintot is elérheti, miközben Ausztriában kedvező árnak számít az ötvenezres ár egy félpanziós apartmanért. Kovács Krisztina szerint azonban jóval drágább a négycsillagos szálloda egy osztrák síelés esetén. „Ennek árából már a trópusokra is eljuthatunk, a repülőgép árát is beleértve.”

A Vistánál egy prágai szilveszter a legolcsóbb, 47 900 forint, ide azonban az utasok egyénileg jutnak el. Az európai repülős városlátogatásokért legalább ötvenezret kell kifizetnünk, Máltára, Ciprusra vagy Mallorcára pedig nem nagyon jutunk el százezer forint alatt. A Budavár Tours 150-200 ezer forintos áron kínál mediterrán szilveszteri túrákat, minőségi hazai szilveszteri hétvégét pedig 50-100 ezerért. Szélsőségek itt is akadnak: a legolcsóbb belföldi ajánlat egy hévízi hosszú hétvége, ami a húszezer forintot sem éri el, miközben a kehidakustányi négycsillagos thermál hotelben eltöltött szilveszter személyenként a 200 ezer forintot is túllépheti.

Még többe kerülhet a szilveszter, ha a meleg tengerpartra vágyunk, bár itt az is megnöveli az árat, hogy nem hosszú hétvégéről, hanem jellemzően egyhetes vagy akár kilencnapos nyaralásról van szó. Egy hét a Maldív-szigeteken elérheti a 600 ezer forintos árat is, biztosítás és reptéri illeték nélkül, egy vadonatúj Seychelles-szigeteki szállodában a 9nap/7 éjszakás csomag reggelivel túllépheti a milliós határt is.

Mikor megyünk hova?

„A hazai szállodák már tele vannak, az osztrák síelőhelyekre pedig közvetlenül már nem is lehet foglalni, csak irodákon keresztül”- jelentette ki Molnár Gabriella. A Magyar Utazási Szövetség elnöke elmondta, már októberben nehéz volt szabad szilveszteri helyet találni az osztrák síterepeken, de sokan már egy éve lefoglalták december 31-re a szobájukat. Pedig ilyenkor nem a novembertől márciusig tartó utószezon árai érvényesek, hanem a nyári főszezoné.

A megkérdezett utazási irodák többségének beszámolója szerint a magyarok jellemzően nehezebben mozdulnak szilveszterkor, bár utazási kedvüknek a pénztárcájuk is határt szabhat. Kedveltebbek a belföldi ajánlatok, egyre többen töltik szállodában, termálfürdőben a szilvesztert, bár az is jellemző, hogy ezeket az utazók maguknak szervezik meg, nem pedig irodákon keresztül.

Az ár, illetve az ár/érték arány a meghatározó, amikor valaki utazni készül. Csabai Ferenc, a Vista vezető utazásszervezője szerint az emberek amellett az úti cél mellett döntenek, amely minél több szolgáltatást nyújt az általuk elképzelt preferencia-rendszeren belül. Lizán Balázs szerint is az ár az egyik legfontosabb szempont, náluk a nagyobb olcsóbb szállodai kínálattal rendelkező városi utak fogynak el először. „Azok utaznak, akiknek van félretett pénzük. Azt nem lehet kijelenteni, hogy csak a tehetősek. Utóbbiak évente többször is, de egyszer egy évben mindenki igyekszik megteremteni az ilyen típusú kikapcsolódás lehetőségét” – jellemezte az utazási kedvet Pajor Mariann.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik