Élet-Stílus

Kudarcot vallott a japán űrszonda

Pár méterre megközelítette egy aszteroida felszínét a Hayabusa japán űrszonda, de nem sikerült mintát vennie a kisbolygó anyagából.

A JAXA japán űrügynökség vasárnapi beszámolója szerint a Hayabusa (Sólyom) 40 méterre megközelített az Itokava aszteroidát, kilőtt rá egy apró fémgolyót, hogy az port verjen fel, és kijelölje a leszállás helyét, majd tovább ereszkedett a felszín felé, hogy begyűjtse a felrepülő részecskéket. Már csak 17 méterre volt, amikor három órára elveszett vele a kapcsolat, így egy ideig nem lehetett tudni, hogy sikerült-e a művelet. A kapcsolat szünete alatt a Hayabusa automatikus üzemmódra állt át, és az ez idő alatt összegyűjtött adatokat elküldte a Földre. Kielemzésük után kiderült, hogy a szonda nem érte el a felszínt.

A kudarc okát még nem tudják, de azt tervezik, hogy pénteken újra próbálkoznak. Ehhez előbb meg kell találni, hogy pontosan hol van, mert közben távolodási parancsot kapott. Az űrügynökség szerint valahol 10 és 100 kilométer között lehet a kisbolygótól. „A Hayabusa rendkívül közel került, de nem szállt le” – mondta egy szóvivő.

„Mérnöki szempontból sikernek tekintjük” – jelentette ki Kavagucsi Dzsunicsiro, a program igazgatója. A szonda a tervek szerint az anyagmintával visszatérne a Földre. Ez lenne az első eset, hogy egy aszteroida anyagát sikerül begyűjteni és elhozni a Földre, további tanulmányozásra.

A Hayabusa 2003 májusában indult, a visszatérése 2007 júniusában várható a Földtől 300 millió kilométerre, a Mars és a Föld közötti pályán keringő kisbolygóról. Japán a negyedik ország, amely eszközöket tudott kijuttatni az űrbe. Első műholdját 1972-ban bocsátotta föl. Az idén körvonalazott elképzelései szerint rövidesen asztronautát terveznek felküldeni, és 2025-ben állomást fognak létesíteni a Holdon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik