Élet-Stílus

Aggályok a madárinfluenza gyógyszerrel kapcsolatban

Az amerikai hatóság tizenkét gyermekhalál és több tucat esetben dokumentált, pszichés zavart, hallucinációt okozó mellékhatás miatt memorandumot tett közzé a madárinfluenza leghatékonyabb gyógyszereként világszerte ismert Roche-készítménnyel, a Tamifluval kapcsolatos aggályokról.

A halálesetek és a súlyos mellékhatások mindegyikét Japánban regisztrálták, ahol rendkívül elterjedt a Tamiflu alkalmazása a szezonális influenza kezelésére – jelenti az eurohirek. Az FDA (US Food and Drug Administration), az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság bejelentése szerint „aktív kommunikációt” folytat a japán társszervvel a tragikus esetekről.

A Tamiflut gyártó Roche illetékese ugyanakkor úgy nyilatkozott: nincs ok-okozati összefüggés a gyógyszer alkalmazása és a bekövetkezett halálesetek között. AZ FDA képviselője is elismerte, hogy egyelőre nem tudják a halálesetek és a gyógyszer szedése közti összefüggést bizonyítani – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Roche szerint a gyermekhalandóság rizikóját nem növeli, hanem csökkenti a Tamiflu: alacsonyabb a halálozási arány a Tamifluval kezeltek, mint az influenzás betegek összessége között. Ezzel kapcsolatban rövidesen egy tanulmányt is az FDA rendelkezésére bocsátanak.

Az elmúlt hónapokban megugrott kereslet nyomán a Roche egymilliárd dollár forgalmat kalkulált az idei évre a Tamifluból. Az amerikai bejelentés nyomán a svájci gyógyszergyártó részvényeinek árfolyama 3 százalékot esett csütörtökön. A Roche egyébként évi 300 millió adagra futtatja fel a Tamiflu-gyártást, hogy ki tudja elégíteni a világpiacon jelentkezett többlet-igényt.

A most nyilvánosságra hozott aggodalmak az USA-ban termelő GlaxoSmithKline malmára hajthatják a vizet: a brit-amerikai gyógyszergyártó Relenza nevű készítménye ugyanis jelenleg a Tamiflu egyetlen világszerte elismert riválisa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik