Élet-Stílus

A Microsoft online könyvkeresőt indít

A Microsoft is belevág az online könyvkereső üzletbe, viszont szeretné elkerülni azokat a jogi problémákat, amelyekbe a rivális Google már belegabalyodott.

A redmondi szoftveróriás illetékesei azt nyilatkozták, hogy a szerzői jogi vonatkozásokat kiemelt figyelemmel kezeli majd az új szolgáltatás. A kényes kérdést különösen óvatosan kezelik még azon könyvek, publikációk és tudományos anyagok esetében is, amelyek jelenleg publikus internet oldalakon elérhetők.

A Microsoft azt tervezi, hogy kezdetben együtt dolgozik az Open Content Alliance (Nyílt Tartalom Szövetség) nevű szervezettel, 150 ezer szabadon felhasználható publikáció kereshetőségének biztosítása érdekében.

A kereső tesztverzióját a Microsoft szakemberei a jövő évre ígérik. A Microsoftnál azt is elmondták, hogy még nincs kidolgozva a könyvkereső üzleti modellje.

Köztudott, hogy az EU szintén nagy volumenű könyvkereső és könyvtár programba kezdett, ugyanúgy, mint ahogy a Google és a Yahoo is.

Az úttörő Google elakadt a szerzői jogok dzsungelében.

A Microsoft tervére reagálva a vetélytárs Google egyik szakembere azt nyilatkozta, hogy minden olyan erőfeszítést üdvözöl, amely segítségével az információk hozzáférhetővé válnak mindenki számára.

A könyvkereső szolgáltatás-fejlesztésen dolgozó Google eközben egyre reménytelenebb ellenállásba ütközik vitás szerzői jogi kérdések miatt. Az Amerikai Kiadók Szövetsége öt nagy kiadó képviseletében, míg az Authors Guild, körülbelül 8000 nevében perelte be az ambiciózus tervekkel rendelkező társaságot.

A Microsoft szakemberei mindezek ellenére komoly lemaradásban vannak a Google fejlesztésével szemben, és nyilatkozataikban ezt el is ismerik. A projekt vezetője szerint sok munka és rengeteg befektetés szükséges ahhoz, hogy jól működő szolgáltatást hozzanak létre, annak ellenére, hogy a Microsoft ezen tevékenysége nem kecsegtet óriási nyereséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik