Élet-Stílus

Ingyen 3G a Pannonnál is

A harmadik generációs mobilszolgáltatások bevezetése folyamatos versenyre kényszeríti a szolgáltatókat. Nem sokkal a T-Mobile által elindított 3G szolgáltatás után immár a Pannon ügyfelei is élvezhetik a gyors adatátvitel előnyeit.

Mobil-világ

Világszerte számos országban hatalmas erőkkel folyik az UMTS-hálózatok fejlesztése, egyre több szolgáltató vásárolja meg a 3G licencet. Ezzel párhuzamosan az ügyfelek részéről is egyre erőteljesebb keresletnövekedés mutatkozik a harmadik generációs telefonok iránt, így 2005 elején a 3G szolgáltatásokra előfizetők száma már meghaladta a 16 milliót. A növekedés rendkívül felgyorsult, hiszen a 2004-es év végén mindössze 4 hónap alatt több mint 5 millióval növekedett és az idei év első félévének végére várhatóan eléri vagy túl is lépi a 20 milliós határt.

A héten bevezetett kereskedelmi szolgáltatásokat egy viszonylag hosszú tesztidőszak előzte meg, A Pannon GSM ügyfelei június 15-e óta nyilvános teszt keretében próbálhatták ki a 3G-rendszert, s a sikeres tesztet követően decemberig ingyenesen működik a mobil szélessávú hálózat. A társaság közleménye szerint december 31-ig tartó ingyenes időszak után a videotelefonálást kedvező tarifákkal szeretnék minél szélesebb körben elterjeszteni.

A Pannon GSM különböző tartalom- és adatforgalmi szolgáltatásainak árazása technológia-független: a felhasználók az eddig megszokott árakat fizetik a letölthető zenékért, videókért, az élő televíziós adások megtekintéséért. A jelenlegi adatforgalmi díjak érvényesek akkor is, amikor a 3G-hálózaton böngészik az internetet, küldik el elektronikus leveleiket.

Október 18-án a Pannon új mobil adatátviteli csomagokat (MD3-MD1000) is bevezet, amelyek az alkalmi internet és mail-használattól az egészen nagy internetforgalomig sokféle igényt lefednek.

Mobilpenetráció

Magyarországon már 90 százalék feletti a mobilpenetráció, vagyis 9 millió készülék van a piacon, szinte már mindenki mobil. Ahogy fejlődött a mobiltechnológia, úgy alakultak át a kommunikációs szokásaink is. Induláskor “csak” hanghívásra használtuk alapvetően a mobilkészülékeket, ám néhány éve berobbant a szöveges üzenet, az SMS , ami igazi tömegsporttá nőtte ki magát az elmúlt időszakban. Majd az újabb lehetőség, a multimédiás üzenet, az MMS nyitott újabb lehetőséget számunkra, vagyis képeket, hangokat küldünk egymásnak már nem csak ünnepek alatt, hanem naponta. Innen is jól kirajzolódni látszik az igény, hogy telefonunkat egyre több, alapvetően adatforgalmat igénylő szolgáltatásra vegyük igénybe, amire a mobil szélessávú technológiák (EDGE és 3G) nyújtják a lehetőséget, vagyis kapacitást és sebességet, hogy ugyanúgy küldözgethessünk nagy méretű file-okat mobilon, mint eddig csak asztali gép előtt és vezetékes internettel.


1-2 év múlva akár DVD-t is nézhetünk mobilon, vagyis a szórakoztató ipar, a telekommunikáció és a társ-iparágak konvergenciája tényleg megvalósulni látszik ezekben az években. Hogy melyik szolgáltatás lesz az ügyfelek kedvence és melyik szolgáltató mekkora szeletet hasít ki majd a 3G tortából.

Lefedettség

A Pannon GSM videotelefonálást is lehetővé tévő 3G-hálózata jelenleg Budapest belső kerületeiben érhető el, az év végére pedig a főváros nagy része is lefedett lesz. A teljes mobil szélessávú hálózat fejlesztése ugyancsak folyamatosan zajlik, a lakosságra vetített országos lefedettség jelenleg meghaladja az 50 százalékot.

A Vodafone még nem lépett

A három hazai szolgáltató közül csak a Vodafone nem jelentett be mindezidáig 3G szolgáltatást. Kérdésünkre a Vodafone illetékese azt nyilatkozta, hogy a cég a 3G licencszerződésben foglaltaknak eleget fog tenni, jelen pillanatban azonban pontos időpontot nem kívánt megnevezni.
 


Ajánlott videó

Olvasói sztorik