Élet-Stílus

Hárman osztoznak a kémiai Nobel-díjon is

A héten harmadszor ül össze a Nobel-bizottság, a mai nap aktualitása a kémiai Nobel-díj átadása. Egy francia és két amerikai megosztva kapta az elismerést a kémia területén végzett munkásságuk révén.

Mától Richard R. Schrock a Massachusetts Technológiai Intézet (MIT) oktatója, Yves Chauvin Institut Français du Pétrole szakembere és Robert H. Grubbs a pasadenai California Institute of Technology (Caltech) kutatója is a kémiai Nobel-díjasok arcképcsarnokát gazdagítja.

Az átadóünnepségen a Svéd Akadémia a szerves szintézisekben alkalmazható metatézismódszer fejlesztéséért megosztva ítélte oda az értékes elismerést.

Reflektorfényben a lézer és a fény természete

Az idei fizikai Nobel-díjakat kedden a fény természetének megismerése terén működő szakemberek kapták. Két amerikai és egy német kutató vehette át megosztva az elismerést.

Roy J. Glauber a Harvard Egyetem kutatója a díj felét érdemelte ki a kvantumtechnológia területén végzett munkájáért.

John L. Hall a Colorado Egyetem kutatója és Theodor W. Hänsch a németországi Max Planck-Intézet munkatársa a lézeralapú precíziós spectroszkópia fejlesztésében elért eredményei miatt kapott megosztott elismerést.

Hétfőn két ausztrál kapta megosztva az orvosi Nobel-díjat

Két ausztrál tudós, Barry J. Marshall és J.Robin Warren kapta az idei orvosi Nobel-díjat egy, gyomorhurutot és fekélyt okozó baktérium felfedezéséért.

Warren és Marshall megállapította ugyanis, hogy ezeket az emésztőrendszeri betegségeket előidéző gyulladásokat a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza.

További menetrend

Különösen izgalmasnak látszik a pénteki Nobel-békedíj odaítélése, amely az évek folyamán a legnagyobb meglepetéseket okozta.

Az irodalmi díjkiosztó időpontját a Svéd Akadémia később teszi nyilvánossá.

Érdekes adatok

A díj fennállása óta összesen 768 díjazott vehette át az elismerést, ez 751 személyt és 17 szervezetet jelent. Az eltelt időszak alatt mindössze 33 nő szerepel a Nobel-díjasok listáján a 718 férfival szemben.

A legfiatalabb díjazott a 25 éves Lawrence Bragg volt aki fizikai téren nyerte el az elismerést 1915-ben.. A legidősebb Raymond Davis Jr. Volt, aki 88 évesen kapott tevkenységéért fizikai Nobel-díjat 2002-ben.

Összesen négyen érdemelték ki a díjat kétszer, John Bardeen fizikai téren (1956 és 1972), Marie Curie fizikai és kémiai (1906 és 1915), Linus Carl Pauling kémiai és Nobel Béke-díj (1954 és 1962), Frederick Sanger kémiai (1958 és 1980).

Szervezeti szintű elismerésben háromszor részesült a Nemzetközi Vöröskereszt és kétszer az ENSZ Menekültügyi főbiztossága.

Mennyit ér a díj?

Minden díjazott az értékes szakmai elismerés mellett 10 millió svéd koronával, több mint 1 millió euróval, azaz mintegy 268 millió forinttal gazdagabban folytathatja pályafutását. A Nobel által alapított díj szakmai oldalról természetesen sokkal értékesebb, hiszen évente csak néhány személy kapja meg azt, meglehetősen nagy nyilvánosság mellett.

Egy díjat egy évben legfeljebb három személy között oszthatnak meg: ekkor a díj és az ezzel járó összeg is megoszlik. Nem ritka, hogy egy-egy évben valamilyen területen nem adnak ki díjat. Ilyenkor az arra az évre szánt pénzösszeg is visszaszáll az alapítványra. Érdekes szabály, hogy elhunyt személy munkája nem díjazható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik