Élet-Stílus

Ígéretesen indul a műkincsszezon

Hogy ne csak az Ikeából vegyünk képet a falra, a nagy nevek mellett a tízezer forintos művek is szép számmal csalogatják a műkedvelő közönséget a szeptember 17-én kezdődő őszi aukciós szezonban.

Szeptemberi aukciók

 17. Belvedere Szalon: festmény és grafika kamara aukció
 19. Belvárosi Aukciósház: műtárgy
 20-21. BÁV: ékszer, grafika, néprajz
 22. Abigail Galéria: festmény és grafika
 22. Árverés 90 Bt.: fotó, grafika, nyomatok
 30. Arte Galéria: grafika, művészeti könyv

 

Októberi aukciók

 1. Belvedere Szalon: művészeti aukció (festmény, szobor)
 3. Belvárosi Aukciósház: festmény
 10. Belvárosi Aukciósház: műtárgy
 11. Kieselbach Galéria
 11-12. Nagyházi Galéria: festmény, szobor, néprajz, bútor, szőnyeg
 13-14. Polgár Galéria: művészeti
 15. Belvedere Szalon: grafika
 17. Belvárosi Aukciósház: ékszer
 29. Belvedere Szalon: festmény, grafika kamara aukció

Szeptember 17-étől kezdve szinte mindennaposak lesznek a művészeti aukciók a hazai galériákban, még akkor is, ha – mint jelen összeállításunkban – a könyv-, bélyeg-, képeslap vagy numizmatikai árveréseket figyelmen kívül is hagyjuk. A döntően festményeket és grafikákat kínáló árverezőházak őszi szezonját a Belvedere Szalon nyitja meg szombaton, amely galéria egyébként is egyre aktívabb szereplője a hazai aukciós életnek.

Csalogató árak a Belvederénél

Gyakorlatilag kéthetente tartunk árveréseket az őszi szezonban – hangsúlyozza Puch Petra, a Belvedere Szalon tulajdonosa –, annak érdekében, hogy minél szélesebb tömegeket tudjunk megcélozni. Ezt szolgálja az is, hogy a hagyományos nagy művészeti aukció (amelyen XIX-XX. századi klasszikusok adják a 210 tételből álló kínálat zömét, és jó pár 3-5 millós kikiáltási árú darabra lehet licitálni) mellett több kamara aukciót is tartanak, amelyeken például kortárs művészek alkotásait kínálják eladásra.

A szakértő szerint ugyanis a még kevéssé ismert alkotók művei akár már 5-15 év múlva komoly értéket képviselhetnek, most viszont relatíve olcsón, tízezer forintokért is elérhetőek. Az október 29-ei árverésen például valamennyi tétel egységesen 10 ezer forintos árról indul. Ezzel kifejezetten a fiatalokat próbálják becsalogatni, hogy – mint Puch Petra fogalmaz – ne csak az Ikeából vagy a Kikából vásároljanak képeket a falra, ha azt ugyanannyi pénzért az aukción is megtehetik.

A szélesebb közönség műgyűjtésre szoktatását célozza a Szalon nyitóeseménye is. A szombati kamara aukción felvonultatott 216 művet – köztük neves festők korai alkotásait – ugyanis egytől-egyig 100 ezer forint alatti árról indítják. Az olajfestmények közül húzónév lehet Szőnyi István vagy Ferenczy Béni, a grafikai felhozatal több Mednyánszky-művel büszkélkedhet, de Deák-Ébner Lajos több akvarellje is gazdagítja a kínálatot.

Grafikák és könyvek találkozása

A kora őszi szezon másik érdekessége az Arte Galériához köthető. A szeptember 30-ai grafikai árverést ugyanis a Múzeum Antikváriummal és Szabó Károly könykereskedővel közösen rendezik. Ez az első hazai „kooperációs” kísérlet, amely a különböző művészeti ágak aukcióját, illetve az ezeket látogató közönséget igyekszik közelíteni egymás felé – mondta el kérdésünkre Marsó Diana, az Arte Galéria tulajdonosa.

A katalógusban szereplő 243 tétel többségét ugyan a galéria hagyományaihoz híven továbbra is a grafikák adják, ám 50 – gyönyörűen illusztrált – művészeti könyvre és tíz portréfotóra is lehet licitálni. A fotók olyan neves művészeket örökítenek meg, mint Bálint Endre, Barcsay Jenő, Amerigo Tot, Kass János vagy Czóbel Béla.

Az illusztrált könyvek közül pedig mindenképpen meg kell említeni az 1911-ből származó, a Nyugat kiadásában megjelent Rippl-Rónai József emlékezéseit, amely kötetet korabeli félvászon-kötésben, 10 cinkográfiával (speciális eljárással sokszorosított nyomatokkal) lehet megszerezni legkevesebb 95 ezer forintért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik