Belföld

A BKK a Szegeden építkező BYD által gyártott elektromos buszokat állít majd forgalomba

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu

2026 tavaszától ütemezetten a BYD által gyártott 70 korszerű, légkondicionált, teljesen elektromos meghajtású autóbusz áll forgalomba a budapesti tömegközlekedésben, közölte a BKK. A Szegeden gyárat építő kínai cég buszai a nagy utasforgalmú belvárosi vonalakon fognak közlekedni.

A BKK két – a lejáró járatüzemeltetési szolgáltatási szerződések megújítására vonatkozó – közbeszerzést eredményesen folytatott le, mindkét esetben az ArrivaBus Kft. nyerte az eljárásokat. A fővárosi cég és az ArrivaBus 2024. csütörtökön 12-12 éves szerződést írt alá. A buszok általános üzemeltetésén kívül (a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása) az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a szolgáltatónak kell biztosítania.

A közlemény szerint az új megállapodások az ArrivaBus Kft. által 2015 óta 240 autóbusszal teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződésekben foglalt feladatok egy részének ellátását biztosítják. A szerződések alapján rendelkezésre áll további 30-30 százalékos járműopció, ezek lehívása esetén a fővárosi autóbuszkiadás csaknem 10 százaléka elektromos üzemű autóbusz lehet.

A közösségi közlekedés környezetbarát fejlesztése hozzájárul a főváros klímacéljának teljesítéséhez, a város klímaváltozással szembeni ellenálló képességének erősítéséhez, írta a BKK. Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vizionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéróemissziós járművek beszerzését preferálja: trolibuszokét és elektromos buszokét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik