Daniel Freund: A Magyarországnak járó uniós pénzekből vonhatják le a ki nem fizetett büntetést

Orbán Viktor miniszterelnök egyre többe kerül a magyaroknak – írta a német zöldpárti EP-képviselő.

Magyarország nem fizette be a 200 millió eurós bírságot. Az összeget ezentúl a Magyarországra irányuló uniós utalásokból vonják le. Orbán Viktor miniszterelnök egyre többe kerül a magyaroknak – írta Daniel Freund (képünkön) német zöldpárti EP-képviselő az X-en.

Megírtuk, hogy kedden járt le a határidő a nagyjából 80 milliárd forintnyi uniós pénzbírság megfizetésére. Az kormány pedig eddig kapott haladékot az Európai Bizottságtól (EB), hogy átutalja a pénzt az uniós kasszába.

A büntetést azért kapta, mert nem hajtotta végre az Európai Unió Bíróságának (EUB) korábbi ítéletét, amely arra kötelezte, hogy hozza összhangba a magyar migrációs és menekültügyi rendszert az uniós előírásokkal. A bírói testület ezért június 13-án, egy összegben 200 millió euróra büntette az Orbán-kormányt, és előírta, hogy a döntése megszületésétől a jogsértés megszüntetéséig tartó időszak alatt fizessen naponta egymillió eurót, azaz négyszázmillió forintot.

Orbán Viktor és a kormány többi tagja többször kifejtette, hogy Magyarország nem hajlandó kiegyenlíteni a bírságot, amit igazságtalannak tart egy olyan tagállamban szemben, amely hatékonyan védi az EU külső határait. Csakhogy a pénzbüntetésnek semmi köze a határvédelemhez, sokkal inkább a migránsok jogainak törvénytelen korlátozásához, ami miatt az EUB elmarasztalta a magyar hatóságokat. Orbánék azzal is fenyegetőznek, hogy bosszúból az „illegális migránsokat” buszokra ültetik és elszállítják Brüsszelbe.