Saját alpolgármesterei záratnák ki a Fideszből a leköszönő paksi polgármestert

Amiért túl gáláns jutalmat ítélt oda a főjegyzőnek.

Két alpolgármestere kezdeményezte a Fideszből történő azonnali kizárását a júniusi önkormányzati választást elvesztő paksi polgármesternek, Szabó Péternek, amiért szerintük indokolatlan mértékű jutalmazásban részesítette a város leköszönő címzetes főjegyzőjét.

Szabó a múlt heti rendkívüli ülésen közölte, hogy közös megegyezéssel felmentette a munkavégzés alól a főjegyző Blazsek Balázst, aki ezzel együtt jövő év február 28-ig állományban marad, és addig kapja az 1 millió 750 ezer forintos havi illetményét is. Kiderült az is, hogy Szabó a képviselő-testületet és a saját frakcióját megkerülve mintegy 63 millió forintnak megfelelő, 36 havi illetményt is odaítélt a főjegyzőnek. A gáláns jutalmat azzal indokolta, hogy Blazsek 1991 óta, tehát több mint 33 éve látja el főjegyzői feladatait a városban, hasonlóra pedig szerinte nincs vagy nagyon kevés példa van az országban.

Leber Ferenc és Szántó Zoltán alpolgármesterek azonban elfogadhatatlannak tartják Szabó döntését, mert szerintük az „szembe megy a Fidesz önkormányzati politikájával”.

Sem a jutalom mértékét, sem a jogviszony megszüntetésének időpontját nem tartjuk elfogadhatónak. Az elmúlt hetekben Paks város gazdálkodása rendkívüli mértékű kihívással szembesült, amelynek ismeretében különösen visszatetsző bármely vezető számára három évnyi bér egyösszegű kifizetése

– áll az alpolgármesterek által jegyzett közleményben, utalva arra a kormányzati döntésre, amely elvonja atomerőmű bevételeit, mintegy 7 milliárd forintot a várostól.

Kapcsolódó
„Hogy mer így kimenni az utcára a polgármester?” – üléseztek és tüntettek Pakson a kormány pénzelvonása után
Miután ellenzéki polgármestert választott Paks, a kormány egy rendelettel elvette a várostól az atomerőmű által fizetett iparűzési adót. A helyzet miatt önkormányzati ülést és tüntetést is összehívott az érkező városvezetés.

(via Magyar Hang)