Árvíz: több település maga védekezik

A vízügy közzétette listájukat. A katasztrófavédelem segít nekik.

Az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz sok helyről érkezett megkeresés, hogy a lakosság miként támogathatja az árvíz elleni védekezést, ezért Facebook-oldalán közzétette az önállóan védekező települések listáját.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén:

A Közép-Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság területén:

Amennyiben valaki tevékenyen részt akar vállalni a helyi védekezésben, azt javasolják,

A katasztrófavédelem azt írta: az árvíz elleni védekezést szakmailag a vízügy irányítja, a katasztrófavédelem az önállóan védekező önkormányzatoknak segítséget nyújt, központi készleteiből mobilgátakat és homokzsákokat csoportosított át a Duna-menti nyugati vármegyékbe. Minden érintett önkormányzattal folyamatos kapcsolatot tartanak, a településeken katasztrófavédelmi összekötő tisztek segítik a védekezést, a szakmai irányítást pedig a helyszínen lévő vízügyi műszaki vezetők végzik.

Ahol árvízvédelmi készültség lép érvénybe az önkormányzati védvonalakon, ott a katasztrófavédelem szükség esetén kiegészíti az önkormányzat rendelkezésére álló erőit és eszközeit. Folyamatosan biztosítja a védekezés logisztikai feltételeit, mobilgátakat, szivattyúkat, homokzsákokat, egyéni védőruhákat, homokzsáktöltéshez szükséges eszközöket, segíti az eszközök és erők szállítását. Amennyiben lakosságvédelmi intézkedésre lesz szükség, arról a katasztrófavédelem időben tájékoztatja a lakosságot és megszervezi az emberek ideiglenes kitelepítését, utaztatását, elhelyezését és ellátását, majd visszatelepítését.

Kapcsolódó
Több száz vízügyest vezényeltek át a veszélyzónába
A Duna felső szakaszán a legsúlyosabb a helyzet, a budapesti rakpartot kedden önti el a folyó.