Deutsch Tamás: Nem színpadot ácsolnak Orbán Viktornak!

A fideszes EP-képviselő szerint csak rajtuk múlt, hogy Magyarország nem vált mára bevándorlóországgá.

Magyarország már bevándorlóország lenne, ha a brüsszeli migrációs szabályokat követte volna – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az MTI tudósítása szerint.

Deutsch Tamás közölte, hogy az Európai Parlament (EP) jövő heti strasbourgi ülésén világossá válhat: a magyar kormány, a magyar kormányfő elképzelései végre olyan soros elnöki programot jelentenek, amely néven nevezi az Európai Unió (EU) és a tagországok tényleges problémáit, azokat nem kívánja eltagadni, és a problémákra kézzel fogható, a megoldás esélyét magában hordozó javaslatokat tartalmaz. Az európai parlamenti képviselő azt mondta, a soros magyar elnökség kitüntetett elképzelései közé tartozik a „romokban heverő európai gazdaság” versenyképességének javítása.

Nem azon az úton jár a magyar kormány és kormányfő, hogy eltagadná az európai gazdaság versenyképességének súlyos problémáját, és azt mondaná, mindent ugyanúgy kell csinálni, mint eddig, aztán semmi nem változik, és egyre inkább leszakad az európai gazdaság, hanem a program érdemi változást, egy új európai versenyképességi megállapodást sürget – fejtette ki. Deutsch Tamás kitért rá, hogy a magyar soros elnökség kiemelt témája az illegális migráció megfékezése is.

Brüsszellel szemben, amelyik az EU felé áramló illegális migráció kezelését tartja fontosnak, és egy ilyen, az illegális migrációnak inkább lendületet adó jogszabályt erőltetett át a migrációs paktumban, a magyar soros elnökség olyan javaslatokat szeretne megtárgyaltatni, amelyik végre megálljt parancsol az illegális migrációnak

– fejtette ki.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy ebben a kérdésben láthatóan eltér a magyarországi ellenzék és a Fidesz-KDNP álláspontja, hiszen az elmúlt napokban Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke világossá tette, ő a brüsszeli migrációs szabályok magyarországi alkalmazását szorgalmazza. „Ha ez így történt volna, ha eddig ezeket a brüsszeli migrációs szabályokat alkalmaztuk volna, és nem megvédtük volna, ha kell Brüsszellel szembeszállva a magyar határokat, akkor már Magyarország is bevándorlóországgá vált volna” – hangoztatta Deutsch Tamás.

Az európai parlamenti képviselő szólt arról is, hogy Európa komoly demográfiai problémákkal küzd, a soros magyar elnökség programja e problémákra is koncentrál, ez is fontos részét képezi a magyar miniszterelnök szerdai európai parlamenti expozéjának. Deutsch Tamás megjegyezte, hogy a soros elnöki tisztséget betöltő ország miniszterelnöke vagy köztársasági elnöke nem jutalmat kap azzal, hogy az EP plenáris ülésén ismerteti a soros elnöki programot, hiszen ez a soros elnöki tisztséget betöltő kormányfő kötelezettsége. A képviselő szándékos csúsztatásnak nevezte az európai és a magyar sajtóban megjelent, ezzel ellentétes információkat. Az EP vívta ki sok évtizednyi küzdelemmel azt a jogot, hogy a soros elnöki tisztséget betöltő miniszterelnöknek az európai polgárok által közvetlenül választott európai parlamenti képviselők színe előtt kell elmondania az elképzeléseit, és ott vitát lehet folytatni erről az európai programról – mondta. A politikus szavai szerint

nem színpadot ácsolnak Orbán Viktornak,

a magyar kormányfő a kötelességének tesz eleget, „ez egy édes teher a mindenkori soros elnök miniszterelnöknek”, de „odáig jutottunk, hogy a politikai antipátiától vezettetve jó néhány háborúpárti európai parlamenti frakció és képviselő erről a szerzett jogáról is lemondott volna azért, hogy Orbán Viktort távol tartsa ettől az eszmecserétől.”

Deutsch Tamás úgy vélte, a magyarországi ellenzék európai parlamenti képviselői továbbra is arra akarják kihasználni ezt az alkalmat, hogy „véletlenül se Magyarország soros európai uniós tanácsi elnökségi programjáról mondják el a véleményüket, esetleg támogassák ezeket a magyar elképzeléseket, hanem a saját hazájuk ellen akarnak áskálódni, és az itthon a magyar belpolitikában meglévő véleménykülönbségeiket, sokszor csúsztatásaikat, hazugságaikat, rágalmazásaikat akarják szajkózni, tehát megint hátba akarják támadni a saját hazájukat.”

Deutsch Tamás közölte, arra számít, hogy kettősség fogja jellemezni az európai parlamenti vitát: a magyarországi ellenzékkel az élen mindenféle támadások, rágalmak, vádak hangoznak el, amelyek egyébként a magyar kormány Magyarországon folytatott tevékenységét érintik, „csak éppenséggel ez a vita az elkövetkezendő héten nem erről fog szólni”, hanem arról, hogy a 27 uniós tagországot jelentő EU egyik fontos intézményét, a tanácsot vezető magyar kormány milyen közös európai elképzeléseket fogalmaz meg. Aki eddig ezen a szemüvegen keresztül nézte ezeket az elképzeléseket mind támogató véleményt fogalmazott meg – mondta a politikus. (MTI)