Több mint 26 milliárdos zsaruadósságot rendez a kormány

Pnntér Sándornak jelentést kell készítenie.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány határozata a rendőrség működőképességének támogatásához szükséges többletforrások biztosításáról. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés szerint a kormány egyetért azzal, hogy a rendőrség („az általános rendőri feladatok ellátására létrehozott szerv”) idei működőképességének támogatásához a saját hatáskörében végrehajtott intézkedéseiből eredő megtakarításait tartozásállománya csökkentésére fordítsa.

A kormány egyetért azzal is, hogy a rendőrségnek adósságai miatt több költségvetési forrást kell biztosítani. Forintra kiszámolták mennyit.

Varga Mihály pénzügyminiszternek – Pintér Sándor belügyminiszter bevonásával – gondoskodnia kell arról, hogy

forint többletforráshoz jusson, egyszeri jelleggel, az idei költségvetésből.

A kormány külön is felhívta Varga Mihály és Pintér Sándor figyelmét arra, hogy a jövő évi költségvetési törvényhez egyeztetett javaslatot terjesszenek elő a rendőrség állami támogatására. Orbán Viktor november végéig vár arra, hogy a belügyminiszter – a pénzügyminiszter bevonásával – jelentést készítsen az intézkedések eredményéről, az év végéig prognosztizálható adósságállományról. Pintér Sándornak összefoglaló jelentést is készítenie kell a rendőrség szervezeti és feladatellátási rendjének áttekintéséről.

Az államkincstár féléves adatai alapján a Népszava írt arról, hogy júniusban a költségvetési intézmények lejárt és kifizetetlen adóssága csaknem 80 milliárd forint volt, és a nagy adósok listáját a rendőrség vezette, 23,3 milliárd forintnyi kifizetetlen adósságot görgetett maga előtt. Az adósságállomány 96 százaléka Pintér Sándor minisztériumának költségvetési intézményeinél keletkezett.

A 24.hu írt arról, hogy a pénzhiány miatt a rendőrségnek gondot okozott az igazságügyi szakértők kifizetése is, és volt olyan szakértő, aki már perre ment. Akkor az Országos Rendőr-főkapitányság a késedelmes fizetésekre azt a magyarázatot adta, hogy a költségvetési források üteméhez igazítottan teljesítik fizetési kötelezettségeiket,

ami nem követi az egyes ügyek miatti szakértői kirendelések kilengéseit. A rendőrség, ahogyan eddig is, a jövőben is minden fizetési kötelezettségét teljesíti.

Kapcsolódó
Perrel hajtják be a rendőrségtől a jogos díjaikat az igazságügyi szakértők, mert nem fizetik ki a munkájukat
A rendőrség elismeri a fizetési nehézségeket – válaszuk szerint a költségvetési források üteméhez kénytelenek igazítani a számlák kifizetését.