Jön az árvíz, Karácsony lezáratja a rakpartokat

Gyorsan fog emelkedni a vízszint.

„A jelentős és gyors emelkedésű árhullám miatt másodfokú árvízvédekezési készültséget rendeltem el az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése és a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslata alapján. A készültség során a vízügyi szakemberek a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket teszik meg, továbbá felkészülnek az ideiglenes védművek kiépítésére is” – számolt be Karácsony Gergely főpolgármester.

A vízszint várható gyors emelkedése miatt szeptember 16-án, hétfőn szükséges lesz az alsó rakpartok lezárása; erre figyelemmel szeptember 14-én, szombaton 0 órától tilos lesz a megállás az alsó rakpartokon. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság várhatóan szeptember 15-én, vasárnap délutántól, a még az alsó rakparton parkoló autókat elszállítja. A hétvégére egyébként is lezárt, belső pesti rakpartszakaszok újranyitására nem kerül sor. Az alsó rakpart többi szakasza lezárásának pontos időpontjáról szombaton a friss adatok ismeretében a főpolgármester.

Karácsony azt írja, hogy az árhullám a jelenlegi előrejelzések szerint 8 méter körüli vízállás mellett fog tetőzni a jövő hét második felében. „A várható tetőzés meghaladja a tavaly decemberi és idén júniusi árvíz vízszintjét, de jelenlegi tudásunk szerint nem éri el a 2013-as nagy árvíz idején tapasztalt mértéket. Fel kell készülni ugyanakkor arra, hogy a III. kerületben és a Margitszigeten homokzsákok elhelyezésére és ideiglenes védművek kiépítésére is szükség lesz” – írta főpolgármester, aki szerint a védekezés a vízügyi szakemberek és a közszolgáltatók munkatársainak rendkívüli erőfeszítését igényli a következő napokban.