A Spar több száz győztes perben bízik, miután az EU bírósága elkaszálta az árstopot

A luxembourgi bírói testület csütörtökön marasztalta el a magyar államot az áruházlánccal szemben.

Bízunk abban, hogy a magyar bíróságok a folyamatban lévő több száz eljárásunkat az Európai Bíróság jogértelmezésének megfelelően fogják lezárni

közölte a Spar élelmiszerlánc a hvg.hu megkeresésére, miután az Európai Unió Bírósága a vállalat javára döntött az árstoppal kapcsolatos perben csütörtökön, Luxembourgban.

Amint azt korábban megírtuk, az uniós joggal ellentétesnek minősítette az Európai Unió Bírósága azt a magyar rendelkezést, amely arra kötelezte a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón az ítéletet kommentálva azt mondta, nem lepte meg őket a bírósági döntés. Szerinte az árstop jó intézkedés volt, egy konkrét ügyre vonatkozott, de ennek már nincs jelentősége. Szerinte a lényeg, hogy a lakosság kedvező áron tudott vásárolni olyan időszakban, amikor elszabadultak az árak.

A Spar a lapnak küldött nyilatkozatában jelezte, mindenkori céljuk, hogy „a vásárlók megtalálják a szükséges termékeket a számukra megfelelő mennyiségben. Ez a hatósági árazás időszakában sem volt másképpen: a vásárlók mindig hozzá tudtak jutni az árstopos termékekhez”.