Orbán: Tilos bevinni a mobilokat kormányülésre, aki pedig becsempészné, azt Pintérre bízzuk

A miniszterelnök egy TikTok videóban beszélt a kormányüléseken való telefonozásról tiltásáról.

„Elkobozzák, tilos bevinni” – mondta Orbán Viktor a Tiktok oldalára feltöltött videóban arra a kérdésre, hogy „elnök úr mindig leadja-e a telefonját kormányülés előtt”. Tehát a miniszterelnök közösségimédiás tartalomgyártói a sok kérdést felvető iskolai telefontiltás kapcsán vetette be magát ezúttal.

Elmondása szerint biztonsági szempontból lehetetlen, hogy bármilyen információ elektronikus úton kikerüljön az ülésteremből tárgyalásaik során. Ahogy a hvg.hu megjegyzi, a miniszterelnök szemlélete alapvetően valóban „papíralapú”, ami kiderül abból, ha megnézzük a kormányülésekről közzétett hivatalos fotókat vagy az Orbán által megosztott képeket. Sok esetben pedig a papíralapú dokumentumok sem sokszorosíthatók korlátlanul, például a titkos kormányhatározatok mindig kevés számú, számozott példányban készülnek, és csak egy szűk kör fér hozzájuk, ráadásul azt is szigorúan dokumentálják, hogy ki, mikor és miért.

Orbán azt is mondta a rövid videóban, hogy

aki pedig mégis becsempészné a telefonját, azt Pintér Sándorra bízzák, akinek a keze közé nem szívesen kerülne. 

Ez értékelhető akár egy üzenetként is azoknak, akik nem tartanák be a szeptember elsejétől érvényes iskolai mobilhasználatról hozott kormányrendeletet. Augusztus végén azért mentették fel Mészáros Csabát, a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, mert máshogyan értelmezte a rendelet szövegét, és az iskola közölte, hogy nem veszik majd el tanítás előtt az eszközöket. Az igazgató menesztése ellen a tanévnyitó napon reggel az iskolánál, és Pintér Belügyminisztériuma előtt este is tartottak egy tüntetést.

Az oktatásért is felelős Pintér is megjelenik a videóban, aki szerint a telefonok kint tartásának egyik oka, hogy a hívások nem zavarják meg a kormányülést, másrészt biztonsági része is van, ez pedig az, hogy az ott elhangzottak illetéktelenekhez nem jutnak el.

Szijjártó Péter is felbukkan a Tiktokban, aki elmondása szerint sose viszi be, a kollégáinál hagyja a telefont. Sőt, szerinte ő az egyetlen külügyminiszter, aki az Európai Unió külügyminiszteri tanácsülésére se viszi be a mobilját.

@viktor_a_tiktokon Én leadom! #orbanviktor #miniszterelnok #follow #fyp #Magyarország #telefon ♬ sail away (instrumental) - lovelytheband