Orbán zárt körben bevallotta Kötcsén, hogy a teljes politikai csatatér megváltozott Magyar Péter megjelenésével

A miniszterelnök szerint Magyar berobbanása után már nem lesz elég a szimpla gyurcsányozása az ellenzéknek, és szavaiból arra lehet következtetni, hogy megszűnt a centrális erőtér. Orbán az EU-s pénzek hiánya miatt a „lassú magyar bürokráciát" szidta, és már nagyon várják, hogy régi szövetségesének, Matolcsy Györgynek lejárjon a mandátuma.

A Szabad Európának a szombati kötcsei piknik egyik résztvevője elmondta, hogy Orbán Viktor a kapuk előtti váratlan sajtótájékoztatóval szemben zárt ajtók mögött rendesen számot vetett a Magyar Péter jelentette kihívásokkal. A miniszterelnök azt mondta, hogy a Tisza Párt erős felhatalmazást kapott a választóktól, a támogatás tartós maradhat, és

ezzel megváltozik a teljes magyar “belpolitikai csatatér”.

Szerinte eddig a Fidesznek a választók közötti elsöprő fölénye miatt elég volt azt mondani, hogy tetszik-nem tetszik, ők a legerősebb párt, velük szemben  az ellenzék „a múltat, a Gyurcsány-kormányt jelenti”, a politikai választék nem több. Ez többé már nem érvényes Magyar választási sikerével, és Orbán elismerte, hogy ő egyelőre eredményesen kényszeríti szakpolitikai vitákra a kormánypártot.

Meg kell nyerni azt a vitát, hogy ugyan sok mindenben kell még javítani a magyar egészségügy helyzetét, de ez akkor is jobb most, mint amilyen a kormányváltáskor volt, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy mindig egyre jobb legyen. Mi tudjuk a legjobban, hogy ennek érdekében minek kell történnie. Ezeket a vitákat pedig nem csak az egészségüggyel kapcsolatban, hanem a többi nagy területen is meg kell tudnunk nyerni

– idézte a szivárogtató Orbánt, aki szerint tehát 14 éves kormányzás után továbbra is azzal kell meggyőzni a választókat, hogy a Gyurcsány kormány alatt két és fél évtizede rosszabb volt a helyzet.

A lap szerint a miniszterelnök ezzel közvetetten elismerte, hogy vége a a Fidesz által betöltött centrális erőtérnek a magyar politikában. Szavai azt is jelezhetik, hogy a pártban a nyár elejéhez képest megváltozott a Tisza Párt megítélése. Akkor még kormánypárti politikusok Magyar berobbanását úgy próbálták elütni, hogy ez “csak az újdonság varázsa”.

Varga Jennifer / 24.hu

Orbán Viktor Kötcsén a kormányzati apparátus teljesítményéről elismételte, hogy uniós források vannak, hiszen 12 milliárd euró jelenleg rendelkezésre áll, de szerinte

„a lassú magyar bürokrácia miatt” nem sikerült eddig lehívni, és beleforgatni a gazdaságba ezeket.

A miniszterelnök szerint ha tudják majd használni ezt a pénzt, az önmagában elég lesz arra, hogy 2026-ig kellő mértékben felpörgesse a gazdaságot. Ha ezen felül még „tudunk pénzt szerezni” – tehát feloldanak befagyasztott uniós forrásokat – az még további segítséget nyújt majd.

Orbán Viktor egykori szövetségesét, Matolcsy Györgyöt is bírálta, aki az utóbbi években élesen kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját, Orbán a forrás szerint nyilvánvalóvá tette a beszédében, hogy már nincs együttműködés az MNB elnökével, akinek csak azt várják, hogy végre 2025 márciusában lejárjon a mandátuma, és új jegybank elnököt nevezhessenek ki.

A miniszterelnök előadásának többi része a lap forrása szerint megegyezett a Tusnádfürdőn elmondottakkal.

Az amerikai választásról a pikniken úgy beszélt, hogy egyszer sem ejtette ki Kamala Harris demokrata jelölt nevét. Szerinte ha Donald Trump nyer, hamar vége lesz a háborúnak Ukrajnában. Egy Trump elnökség esetére viszont fel kell készülni szerinte arra is, hogy az „America first” jelszó értelmében hatalmas mennyiségű amerikai tőkét fognak visszacsatornázni a hazai gazdaságba és nagy fejlesztéseket fognak véghezvinni, ami fájdalmas lehet Európának. Ha viszont a demokraták nyernek, akkor marad az eddigi irányvonal, a demokrácia export, mondta a miniszterelnök.

Kapcsolódó
Hol vannak a fiatal, vagány demokraták? – kérdeztük Kötcsén
Hogyan csábítanák a Fideszhez a fiatalokat, és hogyan halad a toborzás? – érdeklődtünk a polgári piknikre érkezőktől. Ha ezt nem is feltétlenül, azt megtudtuk, hogy a miniszterelnök 2026-ban is kiegyezne az EP-választás eredményével.