Belföld

Karácsony a fővárosi cégek vezetésébe kevesebb politikai kádert ültetne, és elvárás lesz a szakértelem

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Karácsony Gergely mögül az októberben felálló fővárosi közgyűlésben eltűnik a többség, ami alapvető változtatásokra kényszeríti a főpolgármestert, írja a hvg.hu. Ezek közé tartozik a lap információi szerint, hogy akár napokon belül nyílt pályázatokat hirdet a főváros tulajdonában álló gazdasági társaságok igazgatói és felügyelőbizottsági posztjaira az új ciklusra.

Eddig ugyanis a közgyűlés frakciói közti erőviszonyok szerint osztották el az önkormányzati céges pozíciókat: amelyik pártnak több képviselője volt, az több igazgatósági és felügyelőbizottsági posztra jelölhetett embereket, a pártok pedig gyakran nem szakmai alapon, hanem kádereket delegáltak. A lap szerint sokszor Karácsony sem volt boldog a rendszer miatt, de sok esetben ez garantálta a mögötte álló ellenzéki többség lojalitását. Most azonban új egyezségeket kell kötnie, hogy legalább egyes ügyek mentén többséget tudjon teremteni a testületben.

Karácsonyt nem Szentkirályi Alexandra kampányának központi – és szinte egyetlen –  állítása győzte meg a változtatás szükségességéről, miszerint „a Városháza Gyurcsány embereivel van tele”, hanem a Fidesz mellett szintén 10 képviselővel rendelkező Magyar Péter, aki kritizálta a rendszert és azt mondta, hogy a Tisza Párt emberei nem ülnek be a fővárosi cégek vezetőségébe.

A még nem végleges tervek szerint takarékosságból lecsökkentenék a testületekben a pozíciók számát, igazgatósági tagságból a jelenlegi 50 helyett csak 18 lesz, az ennél jóval több felügyelőbizottsági hely számát is 15 százalékkal csökkentenék. Lenne „női kvóta” is, miszerint a tisztségek 30 százalékára női pályázót kell választani. Emellett mindkétféle pozícióra az önéletrajz és a motivációs levél benyújtása mellett egy sor, a szakmai rátermettséget biztosító kikötés is lesz, írja a lap. Például a pályázónak kellene szakirányú egyetemi végzettséggel rendelkeznie, és az igazgatósági tagságnál többek között 3 év vezetői gyakorlat is kötelező volna.

A fővárosnak a BKK-val, BKV-vel és a Budapesti Közművekkel együtt 29 gazdasági társasága van, ezekben majd nagyjából száz igazgatósági és felügyelőbizottsági helyet kell betölteni emberekkel a 2024-2029-es ciklusra. Karácsonyé a személyi kérdések előterjesztésének joga, formális többség nélkül azonban olyan cégembereket kell találnia, akiket 16 képviselő megszavaz majd rajta kívül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik