110 millió forint adót csaltak el egy hulladékfeldolgozással foglalkozó balatonlellei cég vezetői

Börtönbüntetést kértek rájuk.

Költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Somogy Vármegyei Főügyészség azokkal a férfiakkal szemben, akik fiktív számlákkal csökkentették a cégük által fizetendő általános forgalmi adót.

A főügyészség közleménye szerint a hetvenes éveiben járó férfi volt a hulladékfeldolgozással foglalkozó cég ügyvezetője, amelynek vezetésében a fiatalabb unokatestvére is közreműködött. A terheltek nem rendelkeztek a gazdasági társaság költségei elszámolásához megfelelő számlákkal, ezért elhatározták, hogy valótlan számlákat szereznek a költségeik alátámasztására. Ennek lebonyolítását az unokatestvér végezte.

A fiatalabb vádlottnak egy ismeretlen személy juttatta el a több cég nevében kiállított, valótlan alvállalkozói számlákat, amiket aztán az ügyvezető szerepeltetett a gazdasági társaság könyvelésében. Mivel a számlákon feltüntetett gazdasági események nem a számlákon szereplő cégek között történtek meg, ezért ez azt a célt szolgálta, hogy elkerüljék a befizetendő adót.

A terheltek közel 110 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak 2021-ben és 2022-ben az állami költségvetésnek. Az ügyészség börtönbüntetést, pénzbüntetést, és közügyektől eltiltást kért a vádlottakra, míg a gazdasági társasággal szemben vagyonelkobzást indítványozott.