Belföld

A Karmelita mellett helyezik el a Hadtörténeti Múzeumot

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Bár felmerült, hogy a budai várból vidékre, Székesfehérvárra költöztethetik a Hadtörténeti Múzeumot, miután Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beköltöztette minisztériumát, pontosabban „egyes szervezeti egységeit” a múzeumnak otthon adó Kapisztrán téri épületbe, egy péntek este megjelent kormányhatározat szerint maradhat a várban, csak pár utcával arrébb, az egykori honvéd főparancsnokság épületében helyezik el a Dísz tér 17. szám alatt, így Orbán Viktor miniszterelnök irodájának, a Karmelitának a közvetlen szomszédjai lehetnek.

A költözésre konkrét határidőket nem szabtak, 2023 novemberében azonban a Honvédség által közzétett információk nyomán megírtuk:

az épület a Budavári Palotanegyed látogatóközpontja, kulturális és turisztikai kapuja, illetve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2500 négyzetméternyi kiállítóteret is magában foglaló új otthona lesz, megnyitására pedig a jelenlegi tervek szerint 2026-ig kell majd várni.

A Hadtörténeti Múzeum tavaly májusban, mindenféle előzetes bejelentés nélkül, váratlanul zárta be kapuit a Kapisztrán téren, tárlatai jelenleg a budapesti Bálna Honvédelmi Központban láthatók.

A hátrahagyott épület történetét korábban hosszú cikkben foglaltuk össze:

Kapcsolódó
A török kiűzése után épült falak közül költözik ki a Hadtörténeti Múzeum
A laktanyaként született, számos alkalommal bővített együttes nyolcvanöt éven át állt nyitva a látogatók előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik