Belföld

A Fidesz összesen 575 képviselői helyet vesztett az önkormányzatokban

Varga Jennifer / 24.hu
A Fidesz-KDNP európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvénye a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 9-én.
Varga Jennifer / 24.hu
A Fidesz-KDNP európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvénye a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 9-én.

A Fidesz-KDNP számára saját mércéjével nézne nem volt sikertörténet az önkormányzati választás, még ha jobban is sikerült mint az EP-választás, ahol százalékosan a valaha volt legalacsonyabb eredményüket érték el. A június 9-ei helyhatósági választáson 20 326 polgármesteri és képviselői mandátumért folyt a verseny, az összes képviselői hely számát a népességcsökkenés miatt 53-mal (0,3 százalékkal) lefelé korrigálták 2019-hez képest.

A Fidesz jelölőszervezetként 2452 önkormányzati mandátumot szerzett, ami látványos visszaesés az öt évvel ezelőttihez képest, ugyanis 575-tel kevesebb pozíciót jelent, mint az akkori 3027 volt

– összesítette a 444.hu. Az idei eredmény emellett folyamatosan romló tendenciát jelez: 2014-ben 3471 mandátumot szereztek a Fidesz-KDNP, vagy önállóan a Fidesz jelöltjei.

Ehhez azért hozzá tartozik az is, hogy az ország több pontján találni példákat arra, hogy korábban mindkét kormánypárt színeiben induló jelöltek ezúttal függetlenként indultak, majd a logókkal járó hatásokat levetve magukról sikerült nyerniük. Ilyen volt például Kammerer Zoltán, aki Gödön hagyta el a Fidesz nevét a győzelem felé vezető úton.

  • A legnagyobb mértékben a fideszes települési képviselők száma csökkent, közel 500-zal lesznek kevesebben, tehát az eddiginél vagy negyedével kevesebb képviselőjük lesz.
  • A főpolgármesterrel együtt 33 tagú budapesti közgyűlésben az eddiginél hárommal kevesebb fideszes politikus ül majd (10 képviselő, ugyanannyi, mint amennyi a Tisza pártnak lesz a testületben), ez 23 százalékos visszaesés.
  • A kormánypárt 64-el kevesebb polgármestert ad ősztől, és vannak olyan települések, ahol évtizedek után bukott a jobboldal, mint például Pápán.
  • A kormánypárti páros által továbbra is uralt megyei közgyűlésekben is csökkent a képviselőik száma.

A 24.hu interjút készített Grőber Attilával, aki a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület polgármesterjelöltjeként 34 éven át tartó fideszes uralmat tört meg Pápán. A cikket alább olvashatja:

Kapcsolódó
Harmincnégy éven át tartó fideszes uralmat tört meg az ellenzék Pápán
Villáminterjú a DK-s győztessel, Grőber Attilával.
Kapcsolódó
Közel két tucat kisvárost elveszített a Fidesz
Helyenként 20–30 év után váltották le a kormánypártot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik