Belföld

Harmincnégy éven át tartó fideszes uralmat tört meg az ellenzék Pápán

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Harmincnégy évig tartó fideszes uralomnak vetett véget Pápán Grőber Attila, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület polgármesterjelöltje. A Veszprém megyei városban 1990 óta sorozatban nyerte az önkormányzati választásokat a Fidesz Kovács Zoltán, majd – miután őt kinevezték a megyei kormányhivatal élére – Áldozó Tamás révén, akit Grőber 2019-ben már megszorongatott. Interjú a veteránnak számító baloldali politikussal, aki vasárnap megszerezte a polgármesteri posztot, és aki tavaly lépett át az MSZP-ből a DK-ba.

34 év fideszes uralmát sikerült most megtörnie. Mivel magyarázza ezt a meglepetésszerű győzelmet?

Négy olyan összetevőt látok, ami miatt győzhettünk. Az egyik, hogy hat párt is beállt mögénk. Lényegében minden ellenzéki párt, amelyiknek súlya van itt, Pápán. Ez szerintem fontos. A másik összetevő, hogy olyan jelölteket sikerült megnyerni, akiket persze próbáltak besározni és összegyurcsányozni, de akik korábban soha nem voltak pártnak tagjai. Még ha most párt is támogatta őket, a függetlenségükkel is sikerült szélesíteni a támogatói bázist. A harmadik összetevő – és nem akarok nagyképűnek tűnni –, hogy olyan polgármesterjelölt voltam, akinek már 2019-ben is majdnem sikerült győznie, hiszen akkor 330 szavazattal maradtam le az ellenféllel szemben. Negyedszer, minden bizonnyal a regnáló polgármester követett el olyan politikai vagy kommunikációs hibákat, amelyek gyengítették a pozícióját, mert ő viszont több száz szavazattal kapott kevesebbet, mint a mögötte álló Fidesz-KDNP. Azt hiszem, ez a négy dolog, ami számított.

Mit gondol, hozzájárult-e a győzelméhez a Tisza Párt megjelenése, és Magyar Péter, aki Pápán is feltűnt a kampányidőszakban?

Bizonyosan. A politikai aktivitás erősödésével most olyanok is elmentek választani, akik korábban nem. Amit én a Fidesz fő szövetségesének tartok, az a politikai apátia. Magyar Péter megjelenésével ez oldódott. Erősítette azoknak az elszántságát, akik változást akartak. Úgyhogy azt gondolom, hogy igen. Ezt azzal együtt mondom, hogy a megyei listára leadott szavazatok alapján a DK országos összehasonlításban döbbenetesen erős volt, 28 százalékot ért el Pápán.

Lehet ön szerint tartósan ellenzéki vezetése egy hagyományosan ennyire jobboldali városnak? Átmeneti sikerről van szó, vagy itt véget ért a Fidesz nagy korszaka Pápán?

Szeretnék optimista lenni. Ugyanakkor nyilván az életkoromból is következik – 59 éves elmúltam –, hogy a jobboldal-baloldal felosztást szeretném meghaladni itt, a városban. Tudom, hogy ez nem lesz könnyű. De ez egy olyan komoly vereség a helyi Fidesz számára, hogy nekik is érdemes elgondolkodni azon, vajon az a politikai stílus, az a hatalmi arrogancia, amelyet a pápaiak szerintem most meguntak, folytatandó-e, vagy kell-e ebből következtetéseket levonni. Azt azért remélem, hogy tartósan sikerül a balközép súlyát megerősíteni Pápán.

A képviselő-testületben mandátumegyezés alakult ki a Fidesz-KDNP és az ellenzéki pártszövetség között, miután az egyik választókerületben a Fidesz jelöltje végül mindössze egy mandátummal győzött. Mire számít e tekintetben?

A dolog azért bonyolult, mert vasárnap este személyesen jelentettem be, hogy a 2-es választókerületben nyertünk, mert a Nemzeti Választási Iroda honlapján az jelent meg, hogy százszázalékos feldolgozottság mellett, a mi jelöltünk, Kerti Györgyi szerzett mandátumot, de fél 12 körül ezt módosították. Az indoklás szerint technikai hiba történt. Azon dolgozunk, hogy a szavazatok újraszámlálását kérjük a választókerületben, és erre több hivatkozási alapunk is van. Nem adtuk fel a választókerületet, és határidőre meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket. Ezt indokolja az is, hogy a választókerületben rendkívül sok, negyvennégy érvénytelenül leadott szavazatot találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik