Belföld

Orbán: A progresszív baloldal fizikailag akarta megsemmisíteni Ficót

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Mandiner megkérdezte Orbán Viktortól, tart-e attól, hogy hazánkban is előfordulhat egy olyan merénylet, mint Szlovákiában Robert Fico ellen.

Kétségkívül van ilyen veszély. A szlovákokat hónapokig hergelték Fico ellen, mert a háborúpárti országot átfordította békepárti irányba. Ilyenkor egy háborúpárti ember úgy érezheti, morálisan fel van hatalmazva arra, hogy megölje a miniszter­elnököt

– válaszolta a miniszterelnök. Az interjúban elmondta azt is, hogy különleges a kapcsolata Ficóval, aki „magyar­ellenes politikusból szuverenista politikussá lett”, de nem beszéltek a merénylet óta. „Ficóval egyébként sem könnyű telefonon beszélni. Európa egyik legóvatosabb embere, akinek még saját telefonja sincs, így akkor sem tudjuk csak úgy felhívni, ha éppen nincs benne öt golyó” – tette hozzá.

Orbán szerint Ficót

most a progresszív baloldal fizikailag akarta megsemmisíteni, korábban viszont politikai és büntetőjogi eszközökkel próbálkoztak.

A magyar kormányfő keresi az alkalmat, hogy meglátogassa lábadozó kollégáját, aki tegnap először szólalt meg a merénylet óta.

A kormánypárti lap a fideszes kampánytémák után arról kérdezte Orbánt, milyen szempontok vezetik a magyar külpolitikát, amikor Kínával barátkozik. A miniszterelnök szerint mindenki a kínai piacra igyekszik, és a kínai gazdaság néhány szegmensében a világ élén áll. Mint mondta, a magyar külpolitika célja nem az, hogy elszigetelődjünk, hanem, hogy minél több barátja legyen Magyarországnak. „Egyszerre szeretnénk jó kapcsolatot ápolni az Amerikai Egyesült Államokkal és Kínával is” – mondta Orbán, megjegyezve, hogy a mostani amerikai adminisztráció hatályon kívül helyezte a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.

Ez most az amerikai ajánlat a kínaival szemben. Nekem elég soványkának tűnik

– vélekedett Orbán, aki szerint a kínai kapcsolat nem az oroszt váltja ki, hiszen a háborús agresszorral is szeretné növelni az együttműködés volumenét azokon a területeken, melyeket nem érintenek a szankciók, csak „mi ezt nem sunyiban tesszük, mint néhány nyugat-európai ország”.

Orbán az EP-választásról is beszélt:

Az erőviszonyok most másodlagosak, mert ezt a választást meg fogjuk nyerni. Ezt az ellenfeleinktől tudom. Normális párt ugyanis arra szokott gyúrni, hogy legyőzze a másikat, de most úgy látom, a baloldalnak az egyetlen reménykedése, hogy hátha most nem úszunk világcsúcsot. Ezért mondogatják, hogy hány százalék lenne kudarc a Fideszre nézve. Iszonyú erősek vagyunk, és meg fogjuk nyerni a választást – ha mozgósítjuk az erőinket.

2022-ben teljes összefogással próbálkozott a baloldal, most mintha a 2014-es és 2018-as receptet venné elő – véli Orbán, aki szerint a háború mellett a rutin a legnagyobb ellenfelük,

ha azt hiszik a támogatóink, hogy mivel nyerni szoktunk, majd most is meglesz a győzelem magától. Küzdelem nélkül azonban nincs győzelem. A választás harc, csata, amit meg kell nyerni.

Orbán Karácsony Gergely teljesítményéről, ahogy szerinte a budapestiek többsége, ő is csak rosszakat tud mondani.

Vannak azok a futballisták, akik mellérúgják a tizenegyest, és utána azt mondják, a cipő vagy a fű tehet róla. Ilyen ez a főpolgármester is. Ez így nem megy, öt év városkormányzás után, teljesítmény nélkül nem lehet újrázni

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy a kormánypárti főpolgármester-jelölt, Szentkirályi Alexandra személyében hosszú távra is megtalálták a Fidesz budapesti vezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik