Belföld

A pártból kizárt hatvani polgármesterrel reklámozza a Fidesz a saját jelöltjeit

24.HU
24.HU
A Fidesz öt éve nagyon kikapott a Heves vármegyei városban, most nem is indít saját jelöltet a civil színekben induló Horváth Richárddal szemben.

Olyan szavazási útmutatónak látszó szórólapot terjeszt a Fidesz Hatvanban, amelyben – furcsa húzással – a pártból évekkel korábban kizárt, és egyesületi színekben induló polgármesterrel, Horváth Richárddal reklámozzák a saját képviselőjelöltjeiket.

A Heves vármegyei városban a Fidesz idén nem állított saját polgármesterjelöltet, amire magyarázat lehet, hogy Horváth 2019-ben kiütéses győzelmet aratott a kormánypárt akkori jelöltje, Gál Erzsébet ellen – 61-26 arányban győzött.

A Fidesz a napokban a város több választókörzetében olyan választási reklámmal szórta tele a postaládákat, amelyen Horváth Richárdot jelölték meg beikszelendő polgármesterjelöltnek, mellette pedig a város szavazókörzeteinek fideszes jelöltjét javasolják képviselőnek. Az akciót kiterjesztették a város 6-os körzetére is, ahol Horváth egyéni képviselőként is elindul. A Fidesz szórólapja itt is őt ajánlja polgármesternek, képviselőnek viszont a helyi fideszest. A szórólapok kiadóját egyébként nemcsak a Fidesz által használt formátum miatt könnyű beazonosítani, hanem a szabályoknak megfelelően az impresszumban fel is tüntették a pártot.

Horváth a napokban a Facebook-oldalán figyelmeztetett a megtévesztő szórólapokra, és kérte a szavazókat, hogy ne engedjék magukat félrevezetni, mert ő ezúttal is a Hatvani Városvédő Egyesület csapatával indul a választáson.

Horváth Richárd a 24.hu-nak azt mondta, az akció célja az lehet, hogy leválasszák őt a csapatáról, és a városvédők népszerűségét kihasználva a Fidesz többséget szerezzen a hatvani képviselő-testületben.

2019-ben megfélemlítő kampányt folytattak ellenem, most viszont ravasz megtévesztéssel akarnak zavart kelteni

– fogalmazott Horváth Richárd.

Az Fidesz és Horváth konfliktusa tíz évre nyúlik vissza. Hatvanban 2014-ig Szabó Zsolt országgyűlési képviselő volt a polgármester. A fideszes politikust akkoriban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárává nevezték, ezért döntenie kellett a parlamenti munka és a város között. Szabó az országgyűlést és a minisztériumot választotta.

A városvezetői posztot átadta helyettesének, az akkor még szintén fideszes Horváthnak. Csakhogy kettejük viszonya hamarosan megromlott, leginkább azért, mert Szabó továbbra is – az új polgármestert háttérbe szorítva – kézben akarta tartani a városi ügyeket is. Horváth nem vállalta a báb szerepét, és kirúgta a városházáról Szabó kijelölt emberét, Tóth Csaba kabinetfőnököt, ezért a lépéséért viszont kizárták a Fideszből, sőt, a kormányzat jó ideig a város uniós pályázatait is blokkolta.

A Hatvani Hírlap megkeresésére az egyik fideszes képviselőjelölt, Szabó Gábor, akinek a körzetében először kezdték terjeszteni a szórólapot, azt mondta: nem tudja, hogy mi a célja a szórólapnak, és arra sem tudott válaszolni, hogy Horváth Richárdot megkérdezték-e arról, felhasználhatják-e a nevét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik